Ingen meningsmålinger er blitt foretatt etter at den karismatiske og kontroversielle politikeren Pim Fortuyn ble drept forrige mandag, angivelig av en dyrevernaktivist. Valgkampen er blitt innstilt. Men en undersøkelse foretatt av Amsterdams frie universitet lørdag viser at velgerne er på vei bort fra de etablerte partiene og i stedet vil stemme på Fortuyns parti LPF.

— Jeg er overbevist om at stemmegivningen vil fortone seg som en kondolanseprotokoll, sier statsviteren Michael Broogers fra det katolske universitet i Brabant til den britiske avisen The Observer.

Politikken endret

Rundt 15.000 nederlendere viste Fortuyn den siste ære under begravelsen fredag, som ble overført på riksdekkende fjernsyn.

Fra å være en uglesett høyrepolitiker blir nå Pim Fortuyn sett på som en mann av folket, en som våget å si høyt det som opptar vanlige nederlendere. Han blir til og med sammenlignet med historiske skikkelser som John F. Kennedy og Martin Luther King.

Hans død har rystet det politiske landskapet i Nederland, som i åtte år har vært regjert av en bred koalisjon. En koalisjon som riktignok har gjort Nederland til en av Europas mest velstående nasjoner med et arbeidsledighetsnivå på under 2 prosent.

Regjering

Før drapet på Fortuyn var det ventet at Arbeiderpartiet, som har dominert koalisjonen, ville vinne valget uten særlig dramatikk.

Ifølge flere politiske analytikere kan sorgen og sinnet etter Fortuyns drap føre til at LPF går forbi flere av de etablerte partiene, til tross for at partiets kandidater er politiske nykomlinger.

Spekulasjonene går ut på at Fortuyns parti kan vinne nok stemmer til å danne regjering sammen med kristeligdemokratene og det høyreliberale partiet VVD.

Det politiske landskapet i Nederland var ustabilt allerede før drapet på Fortuyns. For kort tid siden gikk regjeringen av etter at en kritisk rapport ble offentliggjort om Nederlands håndtering av FN-oppdraget i Bosnia i 1995.

Pim Fortuyns politiske parti ble stiftet for bare tre måneder siden, etter at han ble kastet ut av paritet Levelig Nederland på grunn av sine innvandringsfiendtlige uttalelser.

(NTB)

SKUTT: Den nederlandske høyrepolitikeren Pim Fortuyn ble skutt mandag ettermiddag. Nå blir han trolig posthum seierherre ved parlamentsvalget onsdag.
Foto: AP/Scanpix