I Irans hovedstad Teheran kastet et par hundre demonstranter stein og brannbomber mot den østerrikske ambassaden mandag, men forårsaket kun mindre skader før de ble jaget av opprørspoliti.

Også i Libanon og Damaskus var politiet på vakt, og avverget ethvert tilløp til uro. Det samme var tilfelle i Kairo, der rundt 3.000 demonstrerte med krav om boikott av land der de omstridte karikaturtegningene er gjengitt.

— Må henrettes Mens myndighetene i Libanon og Syria har beklaget angrepene mot utenlandske ambassader, er retorikken skarp fra andre hold.

— Den som spotter profeten må straffes og henrettes, tordnet lederen for den lille islamistgruppen Muhajiroon, Omar Bakri Mohammad, i Beirut mandag.

— Det er alle muslimers plikt å boikotte de land som har fornærmet profeten, slo den sunnimuslimske lederen Sjeik Mohammed Sayyed Tantawi fast i Kairo.

- Død over Norge - Død over Danmark, død over Norge, død over Amerika og død over Bush, lød de taktfaste ropene til noen hundre demonstranter i Afghanistans hovedstad Kabul.

Demonstrantene forsøkte forgjeves å storme den danske, britiske og franske ambassaden, og kastet stein mot et FN-kontor og USAs militære hovedkvarter.

Også i flere andre afghanske byer demonstrerte tusenvis av mennesker i gatene for andre dag på rad, og øst i landet ble minst tre personer drept og flere andre såret da politiet åpnet ild.

I Mazar-i-Sharif, der norske styrker er stasjonert, ble det brent norske, danske og franske flagg, og i Kandahar ropte demonstrantene «Død over islams fiender».

Fatah beklager Også i verdens mest folkerike muslimske land, Indonesia, var det mandag nye demonstrasjoner i flere byer, men politiet var i beredskap og forhindret skadeverk.

Det samme var tilfellet i flere pakistanske byer, mens en generalstreik i protest mot Muhammed-tegningene lammet den indiske delen av Kashmir.

I den thailandske hovedstaden Bangkok ble det holdt en fredelig demonstrasjon utenfor den danske ambassaden.

På Gazastripen kastet demonstranter stein mot EUs kontor og ropte slagord som «Ned med Danmark. Ned med Norge. Med vårt blod skal vi gjenopprette profetens ære».

Væpnede menn fra det sekulære Fatah-partiet delte på sin side ut røde nelliker til studenter, nonner og prester ved en katolsk skole, og beklaget andres trusler om å angripe kirker på Gazastripen.

Hisser seg ikke opp Også islamistene i Hamas-bevegelsen har tatt avstand fra disse truslene, og lover å forsvare de kristne i de palestinske områdene.

— Om nødvendig plasserer vi våre egne soldater utenfor kirkene, slo en Hamas-leder fast i helgen.

Palestinerne lot seg heller ikke hisse opp av at den høyreorienterte israelske avisen Jerusalem Post mandag gjenga en faksimile av Jyllands-Postens side med Muhammed-karikaturer

— De gjør det for å hisse oss opp, for å avspore oss og for å splitte oss, var kommentaren fra en palestinsk mann NTB mandag møtte hos en avisselger i Øst-Jerusalem.

— Israelerne har alltid vært opptatt av religion, det er de og ikke vi som er fanatiske på det området, mente mannen.