— Jeg er her for å stemme, ikke for å kondolere, sa Alexander Kenter da vi traff ham i et stemmelokale i Amsterdam-bydelen Oud West i går.

Men den 26-årige reiselivsselgeren kunne ikke alene hindre den avdøde høyrepopulisten Pim Fortuyns sterke valgseier. Sympatibølgen for hans urutinerte og ukjente listefyll ble ikke fullt så stor som enkelte hadde ventet, men det holdt da lenge.

En prognose klokken 22 ga Lijst Pim Fortuyn (LPF) en andreplass, med 26 plasser av de til sammen 150 i parlamentet. Sosialdemokratene i PvdA og et annet høyreparti, VVD, lå an til 24 plasser hver.

Tilbake i toppen

Som ventet ble valget en seier for Kristeligdemokratenes Jan Peter Balkenende, som i prognosen fikk 40 plasser. Dermed kommer CDA tilbake etter åtte år med Wim Koks sosialdemokratisk dominerte koalisjon. Men først må det gjennomføres koalisjonsforhandlinger, etter alt å dømme med LPF og VVD.

Koks PvdA led braknederlag, og dermed ble den 63 år gamle statsministerens pensjonering en trist affære. Etterfølgeren Ad Melkert må i opposisjon.

Vår mann, Alexander Kenter, stemte på nederlendernes svar på SV, Groen Links. Det betyr ikke at Fortuyn-historien gikk upåaktet hen. Tvert om:

— Drapet fikk meg til å stemme. Det gjorde jeg ikke for fire år siden, og jeg hadde tenkt å sitte hjemme igjen. Men nå følte jeg at jeg måtte være med, sier Kenter til Bergens Tidende.

- Fingeren på viktige ting

Han gikk likevel motsatt vei, selv om det siste partiet han stemte på - i 1994 - var høyreorienterte VVD.

— Fortuyn satte fingeren på viktige ting, men jeg vil ikke at hans folk skal få for stor makt. Jeg vil heller gi de venstreradikale sjansen, etter at sosialdemokratene har mislyktes så grundig, sier Aleksander Kenter.

Valgdeltakelsen så i går kveld ut til å ha blitt uventet høy. Også familien van Vliet bidro til det. BT traff mor Eliasbeth (45) og de 19-årige tvillingdøtrene Sofia og Soraya på Leidseplein i Amsterdam sentrum, i ivrig diskusjon over stemmekort og valglister.

— Jeg er moren deres, og jeg har sagt at de skal stemme, spesielt etter det som er skjedd nå, forklarer lærer Elisabeth van Vliet.

Døtrene fant ut av ting ved hjelp av en internettside som «regnet ut» partitilhørigheten etter at de hadde svart på en stor bunke spørsmål.

Flinkest til å kjefte

Sofia valgte venstreliberale D66, mens Soraya vippet mellom dette og et annet parti. Mor skulle stemme D66, og dermed forlate kristeligdemokratene CDA som hun stemte på for fire år siden. Slik gikk hun rakt mot strømmen i går, men hva gjør det?

Fortuyns liste var uansett ikke aktuell.

— Fortuyn hadde noe for seg. Klart innvandringen skaper problemer som må løses. Men Fortuyn var mye flinkere til å kjefte enn til å vise løsninger. Uansett er han død nå, og de som er igjen i partiet er ikke mye å samle på. Den gjengen er litt farlig, rett og slett, fastslår Soraya van Vliet.

Men forrige ukes drap bringer langvarige endringer, tror de.

— Det gode er at folk tenker politisk igjen. Det dårlige er at også vi må utstyre politikerne våre med sikkerhetsvakter døgnet rundt, noe som er veldig trist, sier mor van Vliet.