Heidi Amsinck

Over 1,1 mrd. mennesker i verden snakker i dag engelsk som enten annenspråk, for eksempel engelsktalende i Nigeria eller India, eller fremmedspråk, som for eksempel nordmenn som kan engelsk. Dette er tre ganger så mange som de som har engelsk som morsmål.

Visedirektør Jeremy Jacobson fra The British Council, en delvis statsfinansiert organisasjon som promoterer Storbritannia kulturelt på verdensplan har sammen med kollegaen Mike Solly analysert det engelske språks utbredelse.

Dikteres av USA

I en artikkel noterer de to forfatterne seg at engelsk for eksempel i Georgia er engelsk i ferd med å avløse russisk som det viktigste fremmedspråket. En ustoppelig globalisering av det engelske språket er i gang.

— Engelsk vil bli snakket mer og mer. Forskjellige land har utviklet sine egne versjoner av engelsk, men det er også krefter der dytter den andre veien. Globaliseringen betyr at ord og idiomer reiser verden rundt veldig raskt og ofte blir adoptert av andre land, sier Jeremy Jacobson.

Jean Aitchison, Professor Emiritus i språk og kommunikasjon ved Worcester College på Universitetet i Oxford, sier utviklingen til dels dikteres av USA som klodens økonomiske supermakt.

— Alle vil snakke engelsk fordi de vet det er det språket som vil gjøre dem rike, sier Jean Aitchison.

Finner på nye ord

De som har engelsk som morsmål har mistet sitt «eierskap» til språket i den grad de noensinne har hatt det.

— Valget står ikke lenger mellom f.eks amerikansk, australsk eller britisk engelsk. Indisk, malaysisk og nigeriansk engelsk kan ha like mye krav på validitet, skriver Jeremy Jacobson og Mike Solly.

Redaktøren av Oxford English Dictionary, John Simpson, erkjenner at det er umulig i dag å føre noen form for kontroll med måten engelsk utvikler seg på. Og som brite merker man tydelig at man i dag er i mindretall, sier han.

— Når jeg er ute på konferanser i Europa merker jeg at ikke-englelskmenn forstår hverandre bedre på engelsk enn de forstår mitt britiske engelsk.

Internettbrukere som har engelsk som fremmedspråk finner hele tiden på nye ord. Simpson nevner som eksempel bruken av «Nordish», i stedet for «Nordic», eller på norsk nordisk.

For mange små språkområder, som for eksempel Norge, er fremmarsjen av globalt engelsk kontra innfødt engelsk, imidlertid et irrelevant luksusproblem ved siden av det faktum at engelsk, uansett hvilken form det snakkes i, er i full gang med å feie det eksisterende språk ut av bakdøren.