JORGEN. ULLERUP

For den franske forsvarsadvokat Jacques Vergès (80) er oppgaven en naturlig fortsettelse av karrieren. Berømmelsen er skapt på å forsvare alle dem som samfunnet anser for å være de verste pariaer, så han sa ja uten å nøle da et medlem av den fengslete irakiske diktatorens familie spurte.

Skal også forsvare Aziz

Jacques Vergès eneste frykt er at det ikke blir noen sak. Han er overbevist om at amerikanerne velger å kvitte seg med Saddam Hussein før en rettssak for å forhindre at sannheten om USAs støtte til den irakiske diktatoren kommer frem.

— Min bekymring gjelder ikke selve sagen, men at han blir forgiftet før den starter. For hvis saken skal finne sted, bør den amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld, som har vært mellommannen for salget av våpen, sitte på anklagebenken ved siden av Saddam, sa den kontroversielle advokaten nylig i et radioprogram.

Han kritiserer USA for å holde det hemmelig hvor diktatoren oppholder seg, og han angriper den måten Saddam Husseins arrestasjon ble utpenslet i pressen. Bildene av den pjuskete og forstyrrete diktatoren viser med all tydelighet at Saddam Hussein var påvirket av medisin, mener forsvareren.

Allerede i desember var den franske advokaten i Amman i Jordan for å forberede forsvaret av den tidligere irakiske utenriksminister, Tarek Aziz.

Venner i Vesten

Da den franske radiostasjonen spurte Vergès om han ikke er redd for å bli utskjelt i den amerikanske offentlighet for sin nye rolle, lød svaret at i så fall vil sinnet komme fra fanatikere og idioter.

Forsvaret vil bli bygd opp omkring støtten til Saddam Hussein fra en rekke vestlige ledere gjennom årene, og Vergès har tenkt å innkalle både USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger og Donald Rumsfeld som vitner.

— Hvis man skal dømme Saddam og behandle ham som et utskudd, må forsvaret nødvendigvis bevise at dette utskuddet var venn med alle de vestlige statslederne. Han var ikke bare vennen deres. Han var deres allierte.

Den amerikanske handelsministeren aksepterte i september 1988 at USA kunne selge ekstrem farlig gift til Irak. Fire år tidligere var også Rumsfeld i Bagdad som utsending for president Ronald Reagan, og ifølge Vergès fungerte han som en handelsrepresentant for farlige kjemikalier.

Den franske advokaten har betegnet Saddam Husseins eventuelle forbrytelser som marginale i forhold til de ofre som Irak har lidd under FNs sanksjoner og mange års amerikansk og britisk bombing.

Broket liste

Jacques Vergès har hatt blandet suksess med sitt engasjement for verdens verste forbrytere. Han forsvarte Gestapo-sjefen i Lyon-området under annen verdenskrig, Klaus Barbie, som ble idømt livsvarig fengsel.

Samme skjebne led den venezuelanske toppterroristen Illich Ramirez Sanchez, bedre kjent som Carlos eller Sjakalen. Også han hyret Vergès, inntil de ble uenige og Carlos valgte en kvinnelig forsvarer som han etter rettssaken giftet seg med i fengselet.

Vergès førte også Milosevics sak ved Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, men ikke ved den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag. Har den tidligere serbiske diktatoren valgt å forsvare seg selv.

Tidligere har Vergès også forsvart advokaten for den tyske terrorgruppen, Rote Armee Fraktion, Klaus Croissant, som endte med å bli utlevert fra Frankrike til Tyskland. Og advokaten har også brukt sin energi på islamisten Georges Ibrahim Abdallah.

Jobbet for Pol Pot?

Med fransk far og vietnamesisk mor ble Vergès født i Thailand. Han vokste opp på den franske øyen Réunion. Som ung kommunist ble han kjent som en skarp kritiker av Vestens behandling av den tredje verden. Under Den kalde krigen jobbet han noen år for det kommunistiske regimet i Praha, før han reiste til Algerie og forsvarte medlemmer av frigjøringsfronten FLN, som sto tiltalt for krigsforbrytelser i en brutal selvstendighetskrig mot Frankrike frem til 1962. En av aktivistene var Djamila Bouhired, som Vergès fikk frikjent og senere giftet seg med.

Den kontroversielle advokaten har nylig besøkt en tidligere president for Røde Khmer, Khieu Sampan, som venter på å bli dømt for krigsforbrytelser, og Vergès mistenkes for i en årrekke å ha jobbet for selveste Pol Pot, mannen bak et av verdenshistoriens verste folkemord. Selv har advokaten aldri direkte svart på hva han foretok seg under et langvarig fravær i årene fra 1970 til 1978. Eneste mystiske forklaring har vært at han «gikk gjennom speilet og inn i skyggeriket».

Klaus Barbie
ADVOKATENE OG KLIENTENE: Jacques Vergès har bygd sin karriere på å forsvare klienter ingen andre vil ta i og som blir betraktet som våre verste forbrytere. Sjakalen, Klaus Barbie og Slobodan Milosevic har stått på hans klientliste. Nå kan han føye til Saddam Hussein.<p/> ARKIVFOTO: REUTERS/SCANPIX
Saddam Hussein
Slobodan Milosevic
Sjakalen