Flere stater kritiserte i harde ordelag Russlands handlemåte i Sør-Ossetia og overfor Georgia.

– Forhandlinger for å få en slutt på kampene i Sør-Ossetia må være basert på Georgias territorium, sier en talskvinne for NATO.

Frankrike, som har EU-formannskapet dette halvåret, la lørdag fram et forslag til en plan for å få til en våpenhvile. I planen forutsettes det at Russland og Georgia trekker sine styrker tilbake.

Topptung delegasjon

Hele det internasjonale samfunnet er representert når en delegasjon reiser til Georgia lørdag kveld.

– I kveld skal en delegasjon bestående av representanter fra USA, EU, OSSE og NATO til Georgia for å prøve og forhandle fram en våpenhvile, sa den britiske forsvarsministeren Des Brown til Sky TV.

Samtidig sa den Sveriges utenriksminister Carl Bildt at EUs utenriksministre skal drøfte situasjonen på sitt møte i Paris mandag og trolig vil komme med en sterk reaksjon.

Bildt sier at ingen stat har rett til å intervenere militært på et annet lands territorium «bare fordi det finnes individer der med pass utstedt av den staten, eller statsborgere av den staten.»

– Forsøk på å bruke en slik doktrine har slynget Europa ut i krig før... Og vi har grunn til å huske hvordan Hitler brukte denne doktrinen for litt mindre enn et halvt århundre siden for å underminere og angripe betydelige deler av det sentrale Europa, sier Bildt.

S-rådet prøver igjen

FNs sikkerhetsråd skal ifølge en belgisk diplomat møtes uoffisielt senere lørdag i et nytt forsøk på å bli enige om en våpenhvile i konflikten mellom Russland og Georgia.

Polen og de baltiske landene ber om et ekstraordinært EU-toppmøte og sier i en uttalelse at EU og NATO må gå mot Russlands «imperialistiske politikk» i Georgia.

Ba om våpenhvile

Georgias president Mikhail Saakasjvili ba lørdag om våpenhvile. Men Russlands president Dmitrij Medvedev sa at den eneste løsningen på konflikten er at Georgia trekker ut sine tropper fra konfliktsonen.

Statsminister Vladimir Putin, som lørdag reiste fra Beijing til Nord-Ossetia, dit tusenvis av ossetere har flyktet, ba Georgia umiddelbart stoppe angrepene på Sør-Ossetia.

– Det er ikke sannsynlig at utbryterstaten Sør-Ossetia vil integreres i resten av Georgia etter Tbilisis nåværende militære handlinger, sier Putin, ifølge nyhetsbyråer.

Han sier også at Georgia søker blodige eventyr og prøver å dra andre land inn i sin militære konflikt i utbryterregionen Sør-Ossetia.

MØTE: Russlands president Dmitrij Medvedev leder et møte om humanitær hjelp til Sør-Ossetia lørdag. Mange ossetere har flykter fra Sør-Ossetia til Russland på grunn av krigshandlingene.
RIA NOVOSTI
KRIGSTILSTAND: Georgias president Mikhail Saakasjvili erklærte krigstilstand i Georgia lørdag, og antydet at han kan komme til å be om utenlandsk militær hjelp i krigen mot Russland og opprørere i Sør-Ossetia.
POOL
PUTIN PÅ PLASS: Russlands statsminister Vladimir Putin reiste fra OL-byen Beijing til Vladikavkaz i Nord-Ossetia lørdag, dit tusenvis av flyktninger fra Sør-Ossetia er kommet. Putin sier Georgia må stanse sin «aggresjon» mot Sør-Ossetia.
RIA NOVOSTI
PÅ SYKEHUSET: Georgias president Mikhail Saakasjvili besøker en kvinne som ble såret da en boligblokk i byen Gori ble truffet av en bombe fra et russisk krigsfly.
POOL