Det er New York Times som melder dette.

De angivelige båndene mellom Saddam Husseins Irak og terrornettverket al-Qaida var et av hovedargumentene for invasjonen av Irak i 2003.

Disse opplysningene bygde på detaljerte forklaringer fra Ibn al-Shaykh al-Libi, et høytstående medlem av al-Qaida som ble tatt i Pakistan senhøstes 2001.

Nå vedgår tidligere og nåværende amerikanske tjenestemenn at Libi kom med opplysningene først etter at CIA i all hemmelighet overleverte han til Egypt for avhør i januar 2002.

De vedgår også at Libi senere trakk sin forklaring. Han hadde fabrikkert opplysningene for å slippe brutal behandling fra de egyptiske avhørerne, skriver New York Times.

Den nye avsløringen er det første eksempelet på at feilaktige etterretningsopplysninger om Irak før invasjonen kan ha kommet som resultat av CIAs praksis med å fly terrormistenkte til avhør i andre land.

Bush-administrasjonen brukte Libis forklaring som basis for påstandene før krigen om at båndene mellom al-Qaida og Irak også omfattet trening i bruk av eksplosiver og kjemiske våpen. Påstandene ble siden trukket tilbake. Men det er først nå det blir kjent at opplysningene kom fram som under avhør i Egypt.