Eksperter mener toppmøtet bærer preg av USA-motstand.

Shanghai samarbeidsorganisasjon (SCO) møtes i Kirgisistans hovedstad Bisjkek denne uken, og tirsdag landet Kinas president Hu Jintao i landet.

De hardeste kritikerne beskriver SCO som en diktatorklubb som ikke klarer å skille mellom å bekjempe terrorister og å slå ned sivil uro. Men tilhengerne roser organisasjonen for å bevare stabiliteten i en vanskelig og urolig region.

SCO dekker et enormt geografisk område som er strategisk viktig, ikke minst i forhold til krigsherjede Afghanistan. Området er dessuten rikt på olje og gass.

Samtidig med toppmøtet gjennomføres en antiterrorøvelse med totalt 6.500 soldater fra de seks landene. Øvelsen startet i Kina sist uke og avsluttes i Russland fredag denne uken.

Høy prestisje

Årets øvelse har fått navnet Fredsoppdrag 2007, og medlemslandenes presidenter skal være til stede på avslutningsdagen. For første gang deltar også soldater fra alle statene, og selv om øvelsen beskrives som en antiterrorøvelse, minner den mer om en ordinær militærøvelse, mener flere eksperter.

Den russiske avisen Kommersant siterer russiske militærkilder på at scenarioet i øvelsen i realiteten er basert på usbekiske myndigheters blodige aksjon mot uroligheter i byen Andizjan i 2005.

– Disse øvelsene blir stadig større i omfang. Mange eksperter tror ikke de er begrenset til bare såkalte antiterroraktiviteter – eller til og med bare til Sentral-Asia, sier eksperten Stephen Bank ved instituttet for strategiske studier ved US Army War College til Radio Free Europe/Radio Liberty.

– Ikke antivestlig

De seks landene avviser at de har noen form for antivestlig dagsorden. Men flere analytikere mener SCO i realiteten forsøker å etablere seg som et hinder for amerikansk innflytelse i den strategisk viktige regionen. Irans observatørstatus i organisasjonen bidrar til å styrke inntrykket av en antiamerikansk allianse, påpeker analytikere.

– Et viktig element er å være et alternativ. Et alternativ til hva? Til amerikanske planer om global dominans, sier politikkprofessor Aleksandr Knjazev fra Kirgisistan til nettstedet www.fergana.ru.

USA ble tvunget til å forlate en militærbase i Usbekistan i 2005 etter å ha kritisert myndighetene for Andizjan-massakren. Nå er Kirgisistan under press for å stenge en amerikansk militærbase i nærheten av Bisjkek, mens Russland ønsker å utvide sin base i landet.

Enkelte eksperter mener den store ulikheten mellom SCOs medlemsland er en styrke, mens andre mener organisasjonen til tross for store vyer ikke klarte å bli noe annet enn en prateklubb.

– Til tross for storslåtte kunngjøringer, har det virkelig ikke vært noen resultater. De kan ikke leve opp til sine store ord, sier Eduard Poletajev, en politisk analytiker i Kasakhstan.

pool