FLEMMING ROSE

I det 20. århundre og i begynnelsen av det 21. er det langtfra alltid at det går diktatorer som det gikk Saddam Hussein. Noen — som Ugandas Idi Amin, Sovjetunionens Josef Stalin, DDRs Erich Horneker, Albanias Enver Hoxha eller Kinas Mao Tsedong - levde et langt og begivenhetsrikt liv og døde i sin egen seng, men ikke alltid i sitt eget land.

Andre har ikke vært så heldige. Vi har hatt diktatorer som Adolf Hitler, som så sin skjebne i øynene og foretrakk å dø for egen hånd fremfor å bli pågrepet eller likvidert av fienden. Men det er også tyranner som ble ofre for metodene de selv brukte. Romanias Nicolae Ceausescu og hans kone ble skutt etter lynjustis julen 1989.

Saddam Hussein og Serbias Slobodan Milosevic er to sjeldne skjebner, hvor en diktator får en advokat og bringes for en domstol. Men i motsetning til Hussein risikerer ikke Milosevic dødsstraff.

Men hvordan gikk det med diktatorene i det 20. århundre fra Europa, Asia, Afrika og Latin-Amerika?

EUROPA

Benito Mussolini (1883-1945), sto i spissen for det fascistiske Italia under den annen verdenskrig og allierte seg med Hitler. Han ble arrestert etter et komplott i den øverste ledelsen i juli 1943 og isolert, mens hans etterfølgere sluttet våpenhvile med de allierte. Mussolini ble befridd noen måneder senere av tyske tropper, og han etablerte en fascistisk republikk i det nordlige Italia. Den 28. april 1945 ble Mussolini og hans elskerinne pågrepet av geriljasoldater og skutt på stedet sammen med en gruppe hjelpere da de var på vei til et fly til Sveits.

Adolf Hitler (1889-1945) ledet det nazistiske Tyskland, som startet Den annen verdenskrig med å invadere Polen i 1939. Hitler skjøt seg i pannen 30. april 1945 i sin bunker i Berlin, da sovjetiske tropper var på vei inn i byen. Hans nærmeste rådgivere oppfordret ham til å flykte til Bayern eller Østerrike for Å kjempe et siste slag i fjellene, men han insisterte på å dø i Det tredje rikes hovedstad. Tyskland overga seg en uke senere.

Nicolae Ceausescu (1918-1989) var diktator i det sosialistiske Romania. Regimet kollapset i desember 1989, halvannen måned etter Berlinmurens fall, da han ga sikkerhetstjenesten - det beryktede Securitate - og hæren ordre om å åpne ild mot demonstranter i Timisoara. Opprøret spredte seg til hovedstaden Bucuresti, og Ceausescu og hans hustru flyktet i helikopter. Piloten fløy med en pistol mot tinningen, men han fingerte motorproblemer og landet. Der ble diktatoren og hans kone fanget. Tre dager senere ble de to dømt til døden ved en militærdomstol og skutt på stedet.

Josef Stalin (1878-1953) var diktator i det kommunistiske Sovjetunionen gjennom 30 år. Stalin ble aldri offer for attentatforsøk i sin innerste krets. Han døde etter en blødning i hjernen. Det mangler imidlertid flere sider i hans sykejournal, og forskere diskuterer fortsatt om noen av hans nærmeste allierte forgiftet ham eller unnlot å sende bud på en lege i de første kritiske timene erter at sykdommen var konstatert.

LATIN-AMERIKA

Fidel Castro (1926-) har vært Cubas eneveldige sosialistiske hersker siden 1959. USA har isolert Castro, forsøkt å avsette ham med makt, men det har ikke hjulpet. Da kommunismen brøt sammen i 1989 og 1991, sluttet Moskva med å finansiere den 77-årige Castros regime, og verden ventet at han kunne bli veltet når som helst. Det skjedde ikke. Det ser ikke ut til å være en sterk nok intern opposisjon, og debatten går høyt om hva som vil skje med Castros sosialisme etter Castro

Augusto Pinochet (1915-) var militær diktator i Chile fra 1973 til 1990 etter et kupp mot den folkevalgte sosialisten Salvador Allende. Chile ble et demokrati i 1990, da Pinochet bøyde seg for en folkeavstemning som sa nei til en ny periode som president for generalen. Han ble øverste sjef for hæren frem til mars 1998, og ble arrestert i London samme år på begjæring av en spansk dommer og anklager for tortur. Storbritannia unnlot i siste liten å utlevere den 82-årige Pinochet til Spania med henvisning til humanitære hensyn. Ved hjemkomsten til Chile ble det reist en sak mot ham, men den ble droppet av Høyesterett med henvisning til Pinochets svekkede helse.

AFRIKA

Robert Mugabe (1924-) har stått i spissen for Zimbabwes regjering siden 1980. Han vant valg i 1980, 1985, 1990, 1996 og 2002, men de er vunnet med undertrykkelse av opposisjonen og grove brudd på valghandlingen. Mugabe står på alle menneskerettighetsgruppers svarteliste og er en internasjonal paria.

Idi Amin (1925-2003) var diktator i Uganda fra 1971 til 1979, en periode der 100.000-500.000 ugandere antas å ha mistet livet. Amin fôret krokodillene sine med politiske motstandere og skrøt av at han hadde menneskekjøtt i kjøleskapet. Han grep makten ved et kupp og ble tvunget til å flykte etter et mislykket forsøk på å invadere Tanzania. Han slo seg først ned i Libya under Moammar Gaddafis beskyttelse, og reiste senere videre til oljesjeikene i Saudi-Arabia hvor han levde med sine fire koner. Idi Amin døde i juli i år.

ASIA

Pol Pot (1925-1998) var kommunist og leder av Røde Khmer samt statsminister i Kambodsja fra 1976 til 1979. Under hans redselsregime antas det at to millioner mennesker ble drept. Pol Pot flyktet fra landet etter en invasjon av Vietnam i 1978. Pol Pot var en fiende av Sovjetunionen. Derfor fikk han bl.a. USAs og Kinas støtte i Den kalde krigen. Vietnam forlot Kambodsja i 1989, men Pol Pot nektet å delta i den hjemlige fredsprosessen. Røde Khmer fortsatte med å bekjempe regjeringen. I 1997 likviderte Pol Pot sin høyre hånd Son Sen da Son Sen prøvde å få til et kompromiss med regjeringen. Deretter ble Pol Pot arrestert av sine egne og dømt til livsvarig husarrest. Pol Pot døde angivelig av et hjerteslag i 1998, da hans fangevoktere gjemte seg i en skog erter et angrep fra regjeringstropper.

Kim Il Sung (1912-1994), regjerte i 46 år som stalinistisk diktator i Nord-Korea fra 1948 til sin død. Alle nordkoreanere pliktet å ha Kim Il Sungs portrett hengende i hjemmet. I den lokale pressen sto det av selv dyrene i Nord-Korea gråt da han døde. Sønnen hans Kim Jong Il (f. 1942) har overtatt posten som leder av det forsteinede diktaturet, men han flørter med tanken om økonomiske reformer. Nord-Korea ble i 2001 sammen med Irak og Iran utnevnt til ondskapens akse av USAs president George W. Bush, og det har vært spekulasjoner om Kim Jong Il vil bli den neste diktator som står for fall. I øyeblikket samarbeider USA, Russland og Kina tett om å presse regimet til å gi opp sine planer om å utvikle atomvåpen. På lengre sikt ventes det at diktaturet faller og at det blir gjenforening mellom Nord- og Sør-Korea.

Mao Zedong (1893-1976) sto bak etableringen av det kommunistiske Kina i 1949, og var leder av Kinas kommunistiske parti fra 1935. Millioner gikk til grunne i Maos såkalte «kulturrevolusjon». Han led av Parkinsons sykdom og var svekket de siste årene av sitt liv. Ulike grupper i partiet slåss om å posisjonere da diktatoren døde, og Maos diktatur har gjennomgått store forandringer. Kina har introdusert markedsøkonomi, og landet har åpnet seg overfor omverdenen.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

DØDE AV SKUDD: Benito Mussolini (t.v.) og Adolf Hitler var allierte under Den annen verdenskrig. Mussolini og hans elskerinne ble skutt av geriljasoldater da de var på vei til et fly til Sveits. Adolf Hitler skjøt seg i pannen 30. april 1945 i sin bunker i Berlin, da sovjetiske tropper var på vei inn i byen. <br/>ARKIVFOTO: REUTERS/SCANPIX