Siden uværet vokste til en tropisk storm i forrige uke, har det falt over 30 cm regn over byen i delstaten Louisiana. Natt til mandag norsk tid ble Lee nedgradert til et tropisk lavtrykk selv om regnet fortsatte å hølje ned.

Det er kommet noen meldinger om oversvømte gater, og ordfører Mitch Landrieu har bedt folk følge nøye med på hvordan situasjonen utvikler seg. Men det ser ut til at dikene holder, og New Orleans risikerer ikke en ny katastrofe av samme omfang som da orkanen Katrina herjet i 2005.

Mindre vind

En av årsakene er at vinden denne gangen ikke er kraftig nok til å forårsake en massiv stormflo.

— I øyeblikket blir egentlig ikke dikene testet, siden stormfloen ikke kommer inn i systemet, sier oberst Edward Fleming i den amerikanske hærens ingeniørkorps.

Halve New Orleans ligger under havnivå og beskyttes av et omfattende system av diker, pumper og damluker. Dikene skal kunne motstå opptil 25 millimeter nedbør i timen.

Da Katrina rammet byen, brøt forsvarsverkene sammen. Orkanen kostet 1.500 mennesker livet og førte til materielle skader for mer enn 430 milliarder kroner.

Parade

Søndag lå Lees stormsenter omtrent 18 mil nordvest for byen. Vinden avtok etter hvert, men i enkelte områder i Louisiana kan det falle så mye som en halv meter nedbør de neste dagene. Utenfor kysten er det meste av oljevirksomheten midlertidig stanset.

Innbyggere i jazzbyen New Orleans vil likevel ikke la uværet påvirke hverdagen mer enn nødvendig. En homseparade i forbindelse med festivalen Southern Decadence kommer til å gå som planlagt, opplyser politiet, som antar at 100.000 mennesker kommer til å delta på arrangementet.

Branner i Texas

Uværet har ført til problemer også lenger nord i landet. I Texas har sterk vind pustet nytt liv i gressbranner som har svidd av store områder. Om lag 1.000 boliger utenfor delstatshovedstaden Austin var truet av flammene søndag kveld, ifølge myndighetene.

August er den varmeste måneden som noen gang er registrert i Texas, og tørken har ført til økonomisk tap på rundt 30 milliarder kroner.

Selv om Lee forverrer situasjonen nå, kan uværet føre til etterlengtet nedbør etter hvert som det beveger seg nordover.

sy7f30cd.jpg
REUTERS