10 år etter sin død vekker prinsesse Diana stadig sterke følelser hos britene. Planene om å sende tv-dokumentaren om ulykken som drepte prinsessen, har utløst ramaskrik.

Filmen «Diana: The Witnesses in the Tunnel» vil vise bilder av en sterkt skadet Diana i ulykkesbilen. Den avslører også at flere av fotografene var mer opptatt av å ta bilder enn å hjelpe til. For første gang forteller fotografer og vitner hvordan de opplevde situasjonen.

En rekke politikere, mediefolk og personer tett på prinsessen krever at tv-stasjonen stanser filmen. De beskylder Channel 4 for å misbruke Dianas popularitet i kampen om seerne. Noen mener også at tv-direktør Andy Duncan bør gå av.

«Avskyelig PR-stunt»

Rosa Monckton som var Dianas bestevenninne mener dokumentaren er et «avskyelig PR-stunt». Forfatteren av en rekke bøker om kongehuset, Anthony Holden, mener den er «påtrengende og over alle grenser for det akseptable». Grunnleggeren av Sky TV, Lord St. John of Fawsley, mener Channel 4 bør skamme seg.

Kongefamilien har ikke kommentert Channel 4s planer. Men en talsmann for prinsene William og Harry, viser til reaksjonene i fjor da avisen The Sun offentliggjorde et bilde av en sterkt skadet Diana. Prinsene karakteriserte offentliggjøringen som avskyelig. — De har ikke forandret mening, er den korte kommentaren fra kongehuset.

Bøyer ikke av

Men Channel 4 bøyer ikke av for kritikken.

— Det er av stor offentlig interesse å bli kjent med detaljene omkring ulykken og hva som skjedde i timene etterpå. Bildene som ble tatt av fotografene på ulykkesstedet er en presis gjengivelse av ulykken, sier en talsmann for tv-stasjonen.

Programmet går etter planen på luften onsdag kveld.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende