Senere mandag, etter at det var blitt mørkt, skulle de kjøres langs den samme ruten som Diana og hennes kjæreste Dodi al-Fayed fulgte ulykkesnatten den 31. august for vel ti år siden. Åstedsbesøkene er ledd i en ny rettslig gransking av dødsfallene.

Sjåføren Henri Paul ble også drept da Dianas og Dodis bil raste inn i tunnelsøylen, mens livvakten Trevor Rees-Jones overlevde med store skader. To tidligere granskninger har konkludert med at de fire ble rammet av en ren ulykke.

Ubesvart

Men en rekke spørsmål står fortsatt ubesvart etter disse granskningene, og mange tror fortsatt at de fire i bilen ble utsatt for en forbrytelse. Blant dem er Dodis far, den styrtrike forretningsmannen Mohamed al-Fayed.

Fayed eier både det fasjonable varehuset Harrods i London og luksushotellet Ritz i Paris, der Dianas og Dodis skjebnesvangre siste biltur begynte. Han hevder de to ble drept på ordre fra dronning Elizabeths mann prins Philip, hertugen av Edinburgh.

Ifølge Fayed skulle motivet for drapet være at kongefamilien ikke kunne finne seg i at ett av dens medlemmer – Diana hadde fortsatt status som kongelig – skulle gifte seg med en muslim. Han hevder mangelen på bevis for noe slikt skyldes at bevisene er feid under teppet.

Inntrykk

– Medlemmer av juryen, det kan være at dere ikke får et helt naturlig inntrykk av åstedet. De mange fotografene og politifolkene som er møtt fram, kan forstyrre inntrykket, og dere får en ny sjanse i kveld, sa dommeren som leder granskningen, Lord Justice Scott Baker.

I den første tiden etter ulykken fikk pressefotografer som jaktet på Dianas og Dodis limousin, skylden for å ha «drevet dem i døden». Men denne teorien er senere oppgitt, samtidig som det er fastslått at Henri Paul hadde promille og kjørte altfor fort.

Senere denne uken skal juryen vende tilbake til London, der vitner i saken skal gjennom nye avhør. Franske vitner skal forklare seg via videooverføring fra et rettslokale i Paris, opplyste myndighetene mandag. (©NTB)

UNDERSØKER: Juryen som deltar i den nye rettslige granskningen av britiske prinsesse Dianas død i Paris for vel ti år siden, besøkte mandag tunnelen der bilen hun og kjæresten Dodi al-Fayed satt i raste inn i en søyle for vel ti år siden.
POOL
STENGT: Politiet sperrer av tunnelen i påvente av juryen.
POOL