JAN TYSTAD

London

Prins Philip mener det må være nok til å få den stanset, og advokatene sitter nå og studerer om det finnes et rettslig grunnlag. Men hoffet vurderer også om det er klok politikk å forsøke å stanse boken. Et slikt forsøk vil øke interessen.

«De kongelige i krig» lød overskriften i storavisen Daily Mail i går. Til og med den konservative Daily Telegraph slo i går opp at prins Philip er rasende over hofftjenerens lekkasje av private brev. Prinsen og kongehuset forlanger å få tilsendt et eksemplar av boken, men forleggeren Penguin nekter. De har solgt eneretten til Daily Mirror, og alle som vil lese mer enn det som står der, må vente til mandag da boken foreligger i butikkene.

Ekte brev

Dette er ikke en vanlig, kongelig «røverhistorie» som kan avvises med at den bygger på rykter og er uten betydning. Historien bygge på ekte brev og kan få alvorlige konsekvenser.

Mannen som sitter på disse brevene og offentliggjør dem, er Paul Burrell som i mange år var prinsesse Dianas nærmeste medarbeider. Hun kalte ham sin «klippe», en som hun kunne stole på og som var der når hun trengte hjelp. Hun overlot mange personlige eiendeler til Burrell, for at han skulle ta vare på dem i tilfelle noe skjedde med henne.

Paul Burrell ble først sparket som medlem av Dianas fond, en stiftelse som skulle brukes til å støtte hennes favorittsaker som for eksempel kampen mot landminer og kampen mot aids.

Burrell ble bitter over at han ble fjernet.

— Sammensvergelse

Det første brevet som ble offentliggjort i Daily Mirror mandag, var et brev fra prinsesse Diana til Paul Burrell hvor hun skrev at det eksisterte en sammensvergelse for å myrde henne. Hun skrev blant annet: «xxxx (navnet fjernet av rettslige grunner) planlegger en ulykke med bilen min, bremsesvikt og alvorlige hodeskader for å gjøre det mulig for Charles å gifte seg med Camilla».

Brevet har ført til en ny debatt om hva som virkelig skjedde da prinsesse Diana ble drept i en bilulykke i Paris sommeren 1997, fransk politi kom til at ulykken skyldtes at sjåføren hadde drukket og tatt piller, før han kjørte prinsessen og elskeren Dodi Fayed. De kjørte i veggen i en tunnel og ble drept.

Granskingskommisjon

I går skrev en av Dianas politivakter Ken Wharfe i The Guardian at det nå må settes ned en granskingskommisjon for å undersøke hvorfor prinsesse Diana ble drept. Han skrev: «Da jeg forlot tjenesten som vakt for Diana, var jeg overbevist om at hun trengte kontinuerlig vakthold».

Det skjedde ikke, politivaktene ble tatt fra henne og den ansvarlige for dette var i øverste instans dronningen.

Wharfe mener prinsesse Diana ville vært i live, hvis hun hadde hatt en politivakt med seg. Han ville ha insistert på at hun brukte setebelte i baksetet. Hun ble drept fordi hun ble kastet frem mot forsetet. Wharfe skrev i sin artikkel at prinsesse Diana fortjener å få en granskingskommisjon på samme måte som våpeneksperten Dr. Kelly fikk etter sitt selvmord.

FOTO: KEVIN LAMARQUE, REUTERS