Innsettelsesfesten til én milliard kroner er over. Nå skal USAs nye president ta fatt på enorme utfordringer, og innfri skyhøye forventninger hos millioner av tilhengere med stjerner i øynene.

Barack Obama så utover et hav av mennesker fra podiet foran kongressbygningen da han ble tatt i ed som president i går. Nesten to millioner mennesker deltok på den historiske innsettelsesseremonien.

Les hele talen hans på engelsk her.

Til sammenligning møtte rundt 300.000 opp da Bush ble tatt i ed for åtte år siden.

Enorme forventninger

Det enorme antallet er et tydelig bilde på hvilke forventninger som nå hviler på Obamas skuldre. Men hvor lang tid får han på seg til å innfri?

— Jeg tror de politiske hvetebrødsdagene til Obama kommer til å vare lenger enn det mange tror, sier den politiske eksperten Terry Madonna.

Les også: Obamas store hodepine

— Obama kan i likhet med president Franklin D. Roosevelt komme til å bli vurdert mye ut fra hvordan og hva han gjør, ikke bare resultater, legger han til.

Danset gjennom natten

Som nyinnsatt president ble det en hektisk natt for Barack Obama og førstedame Michelle. Det begynte allerede under lunsjen, der to senatorer kollapset. Tradisjonen tro besøkte det ferske presidentparet en rekke ball som arrangeres til ære for den nye presidenten.

Presidentparet var innom hele ti ball i løpet av natten, blant annet The Youth Ball, The Commander in Chief Ball og The Neighborhood Ball.

Aretha til Obama: - Spis mer!

Hvert sted holdt Obama en kort tale, før han og Michelle viste fram danseferdighetene. Førstedamens ballkjole var ikke overraskende et stort samtaleemne i USA i går kveld.

Like danseglad som tidligere president Bill Clinton var han likevel ikke. Clinton var i sin tid innom 14 ball i løpet av én natt.

Stanser Guantanamo-rettssakene

Og arbeidet som president er i gang. Obama har allerede bedt om at rettssakene ved Guantanamo-basen blir stanset i 120 dager, sier en kilde sentralt plassert i rettssakene.

Aktorene har etter ordre fra Obama bedt de militære dommerne i det såkalte tribunalet på Guantanamo om at sakene blir stanset. Dommerne kommer trolig til å fatte en avgjørelse i løpet av onsdag.

Obama lovet i valgkampen å stenge det omstridte fengselet. Han tok også til orde for at fangene der skal stilles for sivile domstoler i USA.

Det pågår for tiden 21 rettssaker ved Guantanamo-basen. Fem av de tiltalte risikerer dødsstraff.

Les også: Hylles av Mandela

- Ikke råd til splittelse

Obama overtar to kriger, en økonomi i dyp resesjon og et frynsete forhold til flere av USAs allierte fra sin forgjenger George W. Bush.

— Hvis han er smart, så vier han nesten all sin tid til økonomien de første 100 dagene. Han burde vente med kontroversielle saker venstresiden i partiet ønsker tatt opp. Han har ikke råd til splittelse nå, mener Terry Madonna.

President Barack Obama skal allerede onsdag møte sine økonomiske rådgivere for å diskutere videre den planlagte krisepakken på 825 milliarder dollar for den amerikanske økonomien. Demokratene håpet å ha den klar til signering tirsdag, men den nye tidsfristen er nå 13. februar.

(Saken fortsetter under bildeserien)

Første dag på jobb kommer president Obama også beordre militære ledere til å planlegge en tilbaketrekking fra Irak i løpet av de neste 16 månedene, ifølge David Axelrod, en av Obamas nærmeste rådgivere.

Opphevelse av begrensninger på stamcelleforskning er et kontroversielt tema, og kan komme til å bli utsatt, skriver nettstedet Politico. Avvikling av fengselet med terrormistenkte på Guantanamobasen er mindre omstridt, men det kan ta noe tid før en dato blir satt.

— Kommer ikke til å skuffe

Ifølge Madonna var det tydelig at president Obama i sin tale forsøkte å senke forventningene. Men listen er utvilsomt lagt høyt. Obama har med sine taler gjennom valgkampen inspirert og gitt håp til titall millioner av mennesker i USA, og også verden over.

Forventningene kan det synes umulig å innfri.

— Nei jeg tror ikke han kommer til å skuffe meg. Jeg tror faktisk han kommer til å klare å innfri forventningene og oppnå det han vil gjennomføre, men det kommer til å ta noe tid, sier Richard Johnson til NTB foran Capitol Hill noen minutter etter at Obama er tatt i ed.

Blir Barack Obama en god president for USA? Si din mening i kommentarfeltet.

REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
ARBEID VENTER: Finanskrise, Irak-krig og Guantanamo-basen er blant de første sakene Obama tar opp.
REUTERS/SCANPIX