Michael er den sjuende tropiske orkanen under årets orkansesong i Atlanterhavet.

At det blir dannet sju orkaner pr. 6. september har ikke skjedd siden 1893!

Både i 1893 og 1888 ble årets sjuende tropiske orkan dannet allerede 20. august.

At Michael er den sjuende orkanen er ikke det eneste uvanlige, skriver Adresseavisen.

Økte eksplosivt i styrke på seks timer

Michael har også vakt oppsikt blant orkaninteresserte i dag fordi den opprinnelige tropiske stormen gjennomgikk en eksplosiv økning i styrke.

Fra Michael var en tropisk storm til den ble en kategori orkan 3-orkan tok det bare seks timer.

En tropisk storm har maksimum 116 kilometer i timen i vindstyrke, mens vindene i en kategori 3-orkan kan bli på nærmere 210 kilometer i timen.

Observasjoner fra det amerikanske orkansenteret i Miami viser at lufttrykket i orkanen i natt sank med 16 millibar på to timer, fra 990 mb klokken 04.00 norsk tid til 974 millibar klokken 06.00. Dette er en av de hurtigste og største fallene i lufttrykk som noen gang er målt i en tropisk orkan i Atlanterhavet.

3. september 2008 falt lufttrykket i den tropiske orkanen Ike med 24 millibare på tre timer, og i 2010 sank lufttrykket i orkanen Igor med 20 millibar på to og en halv time.

Rekordfall i lufttrykk i 2005

Rekorden i Atlanterhavet har den tropiske orkanen Wilma i 2005 hvor luffttrykket sank med utrolige 99 millibar, fra 981 til 882 millibar på 24 timer 19. oktober.

Over halvparten av fallet, 53 mb, ble unnagjort på under seks timer, noe som gir et gjennomsnitt på nesten ni millibar i timen.

For at en orkan skal kunne gjennomgå en ekstrem rask økning i styrke er den avhengig av varmt havvann på omlag 30 grader.

Laget med varmt havvann må også strekke seg et godt stykke ned i dypet slik at ikke bølgene henter opp kald havvann fra dypet.

Dessuten må det være lite motgående vind i atmosfæren, såkalt vindskjær.

Vil ikke true land

Samtlige datamodeller viser at Michael ikke vil true noen land eller øyer, men minke i styrke og forsvinne nord i Atlanterhavet i løpet av neste uke.