JØRGEN ULLERUP

Paris

Likheten med attentatet mot det amerikanske krigsskipet USS «Cole» var slående. 17 amerikanske sjøfolk drept i oktober 2000 da en liten båt stappfull av sprengstoff kjørte inn i siden på krigsskipet mens det lå ved havn i Jemens hovedstad..

I går prøvde myndighetene i Jemen kategorisk å dementere terrorteoriene og understreket at eksplosjonen på «Limburg» utenfor kysten av landet var resultat av et uhell da en oljelekkasje på tankskipet førte til brann. Men både den franske regjeringen og skipets eier hellet mer til teorien om et terrorangrep, selv om det franske utenriksdepartementet i går var tilbakeholden med å uttale seg skråsikkert om årsaken til brannen.

En savnet

Terrormistanken ble imidlertid styrket av at kapteinen på Limburg i sin første SOS-melding sa at tankskipet var blitt rammet av et mindre fartøy fylt med sprengstoff omkring tre sjømil (5,5 km) fra havnebyen Mina al-Dabah.

Mens tykk svart røyk steg opp fra det kjempestore tankskipet, lyktes det i to omganger å evakuere de 24 av de 25 besetningsmedlemmene fra skipet. Åtte av mannskapet er franskmenn, 17 bulgarere. En person var søndag kveld fortsatt savnet. Minst 12 av mannskapet ble skadd.

Supertankeren ble levert for to år siden og er på størrelse med tre fotballbaner. Den er utstyrt med dobbeltskrog, og på den bakgrunn tror franske maritime eksperter ikke på at en mindre fiskekutter uten sprengstoff ville være i stand til å slå hull i siden på den. Direktøren for rederiet Euronav, Jacques Morizan, uttalte til fransk tv at det er slått et hull som er 3,5 meter langt i siden på tankskipet.

Med en kapasitet på 300.000 tonn var skipet på vei fra den iranske havnebyen Khark og hadde kurs mot Malaysia. Det hadde vel 397.000 fat olje i lasten og skulle etter planen ha fylt opp tanken i Jemen.

Advarte i september

For to år siden omkom 17 og 38 ble skadd, da den amerikanske destroyeren USS «Cole» nesten ble senket i Jemen. Da skipet gjorde stopp for å tanke opp i Aden, ble det pårent av en selvmordskommando i en mindre båt fylt med sprengstoff som slo et kjempehull i skipets skrog. Osama bin Laden og hans internasjonale terrornettverk, al Qaida, påtok seg senere skylden for angrepet. Siden er sikkerheten blitt skjerpet i alle Jemens havnebyer.

Så sent som i september advarte den amerikanske flåten sivile skip om at det fortsatt er risiko for terrorangrep fra al Qaida i Den persiske gulf og i det arabiske hav. Ifølge nyhetsbyråer sitter 104 personer fengslet i Jemen mistenkt for å tilhøre al Qaida-nettverket. 15 av dem er tiltalt for å ha planlagt angrepet mot USS «Cole».