— Situasjonen er ikke bra, sier Mechu Philogene.

— Jeg er gravid i åttende måned og vi har bodd på gaten siden jordskjelvet. Hvor lenge det blir sånn, aner vi ikke. Vi får vann fra biler, men mat er det vanskelig å skaffe, forteller kvinnen som bor på torget sammen med mannen, datteren Diana (9) og Janelson (2) - og titusenvis av andre husløse. Hun opplever det ikke som farlig å ligge ute, selv om det har forekommet at tyver har vært på ferde.

Full offentlighet

De fleste har bare laken eller et tynt teppe å ligge på. Hele plassen er steinlagt og knallhard å sove på. Barna leker, babyer sover, kvinner feier bakken for å få det renere der de skal ligge for natten.

Halvnakne voksne driver med kroppsvask, de minste barna bader og vasker seg nakne i det skitne vannet i en fontene. Her leves livet i full offentlighet.

Bare et fåtall har laken å henge opp som skjerming for solen. Et ung mann selger opplading av mobiltelefoner fra et lite aggregat han har rigget opp. Det er kø for å få vann og mat er det store problemer å skaffe seg.

Rundt i parker og i skoleområder, som ligger lenger ute i bydelene, har det dukket opp enkle flyktningleirer som hjelpeorganisasjoner forsøker å organisere. Her kan forholdene være litt bedre. Noen har i alle fall fått telt.

Systemet er nede

Før jordskjelvet hadde FN matutdeling til en million haitiere, i helgen sa generalsekretær Ban Ki-Moon at tallet var redusert til 40.000.

Lokale myndighetene har brutt helt sammen og de fleste offentlige bygg er kollapset. Selv om verden vil hjelpe, er det flaskehalser overalt på øyen. Den lille flyplassen i hovedstaden er fullstendig sprengt, havnen er ødelagt og veiforbindelsene elendige.

Sterk overlevelsesevne: Mechu Philogene ordner håret til datteren Diana. Familien bor på gata og om en måned skal Mechu ha barn.

PÅ JAKT etter mat og vann i ruinene.
DANIEL AGUILAR
EN LITEN RASJON med mat til en av de overelevende barna i Port-au-Prince.
CARL JUSTE