Pål Refsdal (46) har havnet i medienes søkelys en rekke ganger tidligere, senest sommeren 1998, da han sammen med den kosovoalbanske UCK-geriljaen havnet i et serbisk bakholdsangrep.

Refsdal ble såret av en granat, og mistet førligheten i den ene hånden.

— Vært heldig

Etter tre måneder på et feltsykehus kom Refsdal seg hjem til Norge.

— Jeg har vært heldig, sa han til Dagbladet etter at han kom seg ut fra krigssonen.

Før det jobbet han en periode som presseoffiser i Forsvaret på Balkan, og som hjelpearbeider for flere norske bistandsorganisasjoner.

Tilbake på 80-tallet jobbet han også i Afghanistan. Den gangen fulgte han mujahedin-geriljaen i flere angrep mot sovjetiske styrker.

Han rapporterte flere ganger for Aftenposten, både for morgenutgaven og A-magasinet:

«I små puljer sitter vi på huk i nattemørket og venter på at rekognoseringsgruppen skal komme tilbake. Geriljasoldaten ved siden av meg bærer, foruten et gammelt armegevær, også en ryggsekk med fire enkilos sprengstoffladninger.

Nok til å sprenge en kraftmast og dermed kutte strømforsyningen til Kabul. En eksplosjon. Er vi oppdaget? Blir vi beskutt? Å gud som jeg hater bombekastere... », skrev Refsdal fra det krigsherjede landet i mars 1986.

Beskutt av marinefartøy

I 1986 reiste han også sammen med tamilske separatister med båt fra India til Sri Lanka da de ble beskutt av et marinefartøy.

Refsdal måtte hoppe i sjøen, der han halvannen time senere ble plukket opp av fiskere.

— Da jeg lå og fløt og forsøkte å skjule meg i sjøen, forbannet jeg nok litt det yrket jeg har valgt. Men dette var den muligheten jeg hadde til å komme meg over til Jafna, og jeg tenkte at tar tamilene sjansen, gjør jeg det også, sa han til Aftenposten etter at han hadde kommet hjem igjen til Norge.

Refsdal fortalte i intervjuet at han ser det som sin oppgave som journalist å belyse undertrykte folkegruppers situasjon:

— Geriljaen mottar hverken lønn eller våpen. De kjemper en kamp mot rasisme og for sitt egenverd. På Sri Lanka dreier det seg om to folkegrupper med samme hudfarve. Men det er like fullt rasisme. Tamilene var lenge tause, men nå har de for alvor begynt å slå tilbake, sa han.

Etter det har han også fulgt flere geriljagrupper i Mellom-Amerika.

Frikjent for anklager

I 2001 havnet han i retten etter at han ble anmeldt av Norsk Folkehjelp for å ha hyret inn en leiemorder for å drepe tre nordmenn tilknyttet bistandsorganisasjonen i Angola.

Anklagene ble kjent døde og maktesløse i Oslo byrett, og Refsdal ble tilkjent 50.000 kroner i oppreisning.

46-åringen er i dag bosatt i Bærum.