1. Hvordan begynte terroren?

Onsdag formiddag stormet Cherif (32) og Said (34) Kouachi inn i redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. En kvinnelig journalist, som hadde vært i barnehagen for å hente datteren sin, ble truet til å åpne for dem. Mennene var utstyrt med kalasjnikov og pumpehagle da de startet den regelrette nedslaktingen av redaksjonsmedlemmer og andre som var til stede. Brødrene skal ha kjent fornavnet på flere av dem de drepte.

Charlie Hebdo har trykket mange satiriske tegninger av profeten Mohammed og har i lang tid vært truet av ekstreme islamister. Redaktør Stéphane Charbonnier hadde politibeskyttelse da han ble drept. Livvakten hans ble også henrettet.

Cherif og Said Kouachi forsvant fra åstedet i en stjålet bil. De byttet senere til en annen bil. Den 18 år gamle sjåføren deres meldte seg senere for politiet etter å ha sett navnet sitt florere på sosiale medier.

I alt 12 personer ble drept i angrepet på Charlie Hebdo. 11 personer ble skadet.

2. Hva skjedde under gisselaksjonene i dag?

En lang og intens jakt på de to brødrene endte opp i skogene nordøst for Paris. Over 80.000 polititjenestemenn og miltært personell deltok i søkene. Fredag ettermiddag kom meldingen om at mennene hadde forskanset seg i en bygning i nærheten av skogsområdet. Lenge trodde politiet at Cherif og Said Kouachi hadde tatt gisler, men det viste seg senere at personene i bygget trolig var til stede uten at brødrene visste om dem. Politiet prøvde å forhandle med mennene, men de ga uttrykk for at de ønsket å dø martyrdøden.

Like før klokken 17.30 stormet politiet bygningen. Begge mennene ble drept.

Samtidig med aksjonen nordøst for Paris stormet politiet et jødisk supermarked i sentrum av byen, der Amedy Coulibaly (33) holdt 15-20 gisler fanget. Fire av gislene ble drept. Flere ble såret. Gisseltakeren ble også drept.

3. Kjenner gjerningspersonene hverandre?

Coulibaly skal ha tilhørt den samme terrorgruppen som brødrene Kouachi. De skal alle ha fått opplæring hos den franske islamisten Djamel Beghal. Coulibaly skal ha ringt den franske TV kanalen BFM TV under gisselaksjonen og fortalt at terroraksjonene var samkjørte.

4. Hvorfor gikk de til angrep?

Gjerningspersonene hadde alle tilknytning til et ekstremt islamistisk miljø. Coulibaly skal også ha sagt at han var medlem av IS. For denne gruppering har de satiriske tegnerne og journalistene i Charlie Hebdo lenge vært et prioritert mål. Redaktør Stéphane Charbonnie havnet på Al-Qaidas liste over personer de ønsket å ramme i 2013. To år tidligere ble Charlie Hebdo angrepet av en brannbombe. Både truslene og angrepet hadde bakgrunn i bladets satiriske fremstilling av profeten Mohammed.

Gisselaksjonen i supermarkedet skjedde på bakgrunn av at dette er en jødisk butikk som selger såkalt kosher-mat, varer som er tilpasset jødiske spiseregler.

5. Er det trygt å oppholde seg i Paris nå?

Selv om tre gjerningspersoner er drept, understreket president Hollande at Frankrike fremdeles står overfor flere trusler. Landet har satt inn alle tilgjengelige ressurser for å avverge angrep, men presidenten ber likevel innbyggerne om å være på vakt.