New York har klart seg gjennom det verste av orkanen Irene, ifølge Joseph Bruno, sjefen for nødtjenestene i byen.

— Flere områder i byen er oversvømmet av litt bølger og regn, men alt i alt tror jeg vi har kommet oss gjennom dette, sier Bruno til CNN søndag. Sentrum av Irene, som nå er nedgradert til en tropisk storm, feiet over New York sent på formiddagen lokal tid.

National Hurricane Center melder at vannstanden har steget raskt i områder som ligger i forkant av Irenes sentrum, som nå har nådd utkanten av New York.

Stormen beveget seg innover Coney Island i den sørlige delen av Brooklyn og Queens i New York søndag ettermiddag norsk tid, skriver Aftenposten.

Oversvømmelser

I havneområdet i New York skal vannstanden ha steget med over en meter, og det før høyvannet setter inn søndag, melder New York Times.

East River og Hudson River i New York har gått over sine bredder, og sender vannet innover deler av nedre Manhattan og Greenwich Village, melder CNN.

Vannmengdene skaper oversvømmelser i førsteetasjene i noen områder.

Står under vann

Det har kommet like mye nedbør de siste tolv timene som det pleier å gjøre i løpet av én måned ifølge målinger i New York.

Aftenpostens korrespondent Alf Ole Ask befant seg søndag ettermiddag norsk tid på Manhattan ved fergeleiet ut til Ellis Island og frihetsgudinnen.

— Her har vannet gått over sine bredder og deler av terminalen står under vann, men det er i timene fremover man frykter flommen, for det er da stormen skal nå New York, sier Ask.

Spøkelsesby

I området rundt Central Park er husene evakuerte, og gatene er folketomme.

— Det er veldig få mennesker ute i New York i morgentimene søndag. Jeg tror aldri jeg har sett byen så folketom som den er nå. Det er faktisk flere journalister og politifolk i nedre del av Manhattan enn vanlige folk.

Det meste av butikker og kafeer er nå stengt.

— Stemningen er spøkelsesaktig, og slik kommer det antagelig til å være resten av helgen.

Omkomne

Minst elleve mennesker har hittil mistet livet siden orkanen Irene feide innover North Carolina lørdag morgen med en vindhastighet på opptil 140 kilometer i timen i kastene.

Så langt er 3,3 millioner mennesker gjort strømløse, ifølge AP.

Myndighetene i New York har stengt offentlig transport, broer og tunneler.

Sentrum av orkanen er ventet å treffe land i nærheten av byen Long Beach på Long Island senere søndag, melder CNN.

En atomreaktor ved et anlegg i Calvert Cliffs i delstaten Maryland ble automatisk stengt lørdag kveld som følge av sterke vindkast.