Tel Aviv: Annonsen dekket for et par uker siden en halv side i nesten alle israelske aviser. Hvit tekst på blå bakgrunn:

«Her er din sjanse ... Hvis du er intelligent og sofistikert, kan du få en forandring. Hvis du er god til å skape menneskelig kontakt, kan sjarmere og påvirke dine omgivelser, har du kanskje de kvalifikasjonene vi trenger», sto det.

Under annonsen sto adressen: www.mossad.gov.il.

Israels eksterne etterretningstjeneste, Mossad, søker nye folk. Jobbannonsen var i avisene samtidig som medier over hele verden begynte å se nærmere på historien om at den palestinske Hamas-bevegelsen hadde mistet sin viktigste våpenhandler og kontaktmann med Iran under mystiske omstendigheter på et hotellrom i Dubai.

Den ideelle Mossad-agenten må ha akademisk bakgrunn. Han/hun må ha levd et allsidig liv, være god til å kommunisere, være fleksibel, nysgjerrig, kreativ og god i minst et annet språk enn hebraisk. Aller helst, sto det i annonsen, «bør kandidater til jobb i den israelske etterretningstjenesten ha bakgrunn i et annet land og være villig til å dra på oppdrag i utlandet straks etter endt trening».

James Bond-film

Annonsekampanjen pirrer fantasien. Det gjør virkeligheten også.

«Dere ser altfor mange James Bond-filmer», var den israelske utenriksministeren Avigdor Libermans avvisende svar til skaren av journalister som utålmodig hadde ventet på ham på EU-utenriksministermøtet i Brussel i forrige uke.

Lieberman har ikke noe å si om Israel i forbindelse med drapet på Hamas' våpenhandler Mahmoud Mabhouh, som 20. januar ble funnet død på sitt hotellrom i Dubai.

«Israels politikk har alltid vært tvetydig», var Liebermans ulne svar en annen gang han ble spurt om Israels eventuelle forbindelse med drapet i Dubai.

Det har alltid vært Israels politikk – både i forbindelse med mystiske og voldsomme dødsfall i organisasjoner som Hizbollah, Islamsk Jihad og Hamas og i forbindelse med Israels eventuelle atomvåpen. Israel har gjort det til en politikk å dra fordel av aldri å innrømme eventuelle Mossad-likvideringer eller atomarsenaler og samtidig vite at bare mistanken er med på å øke frykten hos landets fiender.

Etterforskningen

Dubai-politiet har prøvd å presse Israel til å endre denne politikken. «Stå frem som en mann. Innrøm at du har begått denne forbrytelsen eller send et klart dementi», krevde Dubais politisjef, generalløytnant Dahi Khalfan Tamim, lørdag via mediene i Golfstatene direkte henvendt til Mossad-sjefen, Meir Dagan.

Politisjef Tamim har tidligere erklært at han «er 99 prosent sikker på at Mossad sto bak drapet på Mabhouh», og han har forgjeves oppfordret Interpol til å sette Mossad-sjefen og Israels statsminister Benjamin Netanyahu på listen over internasjonalt ettersøkte i forbindelse med drapet.

Dubai har gjort et imponerende detektivarbeid etter attentatet. Det tok ti dager før Dubais sjefpatolog var overbevist om at det dreide seg om et drap. Lørdag offentliggjorde han laboratorieundersøkelser som viste at Mabhouh ble bedøvet med succinylcholin, et muskelavspenningsmiddel, og så kvalt. Det skulle ligne naturlig død.

Dubai-politiet har fremvist sitt fantastiske elektroniske overvåkingsutstyr og evnen til å koble informasjonen fra overvåkingskameraer på flyplasser, hotell og kjøpesentra med informasjon fra kredittkortfirmaer og passkontrollen på flyplassen i Dubai.

Stå frem som en mann

Dahi Khalfan Tamim, Dubais politisjef, til Mossads leder

Således kunne politisjef Tamim først avsløre at man på videomaterialet kunne følge at minst 11 personer hadde deltatt i overvåkingen av Mahmoud Mabhouh og deretter i drapet. De 11 hadde kommet inn i landet i døgnet før drapet og reist ut igjen like etter at Mabhouh var likvidert. De 11 kom fra ulike land og dro alle fra Dubai i forskjellige retninger. Under deres korte opphold ble de fanget av overvåkingskameraer i et utall forskjellige påkledninger, med og uten parykk og briller og aldri sammen. De to, som Dubai-politiet mistenker for å ha drept Mabhouh var kledd i tennisklær med genser slengt over skuldrene, da de, stadig ifølge politiet, forlot hotellet etter å ha drept Mabhouh.

Sporene

De 11 mistenkte reiste alle på falske europeiske pass fra henholdsvis Storbritannia, Frankrike, Irland og Tyskland. I forrige uke offentliggjorde Dubai-politiet navn og bilder av ytterligere 15 personer som i dagene før attentatet reiste inn i Dubai på pass som alle var forfalsket på den samme måte. I alt reiste 12 på britiske, seks på irske, tre på australske, fire på franske og en på falsk tysk pass.

16 av navnene på de 26 falske passene er navn på eksisterende levende personer som alle bor i Israel. Noen av dem har dobbelt statsborgerskap i landet der passet er forfalsket i deres navn. Ingen av de 15 kan forklare hvordan deres navn og pass er reist inn og ut av Dubai. Ingen av dem har vært ute av landet den siste måneden, og alle 15 har sine rette pass liggende i sine israelske hjem. Storbritannia har sendt egne etterforskere til Israel for å møte de 12 britiske statsborgerne, hvis navn opptrådte i passene.

De falske passene har skapt diplomatisk krise, og Israels ambassadører er en etter en kalt inn for å stå skolerett i London, Paris, Berlin, Canberra, Dublin. Som sin utenriksminister har de alle svart at de ikke kjenner til passene, men svarene er ikke alle steder falt i god jord.

Australias statsminister Kevin Rudd sa i helgen at hans regjering fører en «hardnakket» politikk når det gjelder forsvar av landets passystem, og han er «ikke tilfreds» med forklaringen Israels ambassadør i Australia hittil har gitt ham.

Elektronisk manipulasjon

Men hvis navnene på de falske passene tilhører riktige personer, så er bildene på passene trolig ikke engang bilder av de samme 26 personene som brukte passene til å reise inn i Dubai. Det er tvilsomt om bildene på passene overhodet er «noens».

Den israelske avisen Ha'aretz skrev fredag at bildene av de 26 er sterkt manipulert, nettopp for å tilsløre hvem personene var: «Det er forskjellige ansiktstrekk som er manipulert elektronisk, øyenfarge, leppe— eller neseform», skriver avisen. «Så lite at det ikke ville skape mistanke i passkontrollen, men nok til at den ekte agenten ikke ville bli gjenkjent».

Fredag sa Dubais politisjef Tamim at hans etterforskere både har fingeravtrykk og DNA fra en eller flere av de antatte attentatmennene, men spørsmålet er stadig om det setter ham, eller Interpol, i stand til å bevise en forbindelse mellom eventuelle fingeravtrykk, DNA og attentatmennene, hvis det er umulig å vite hvem de fotograferte agentene egentlig er.

— Selv hvis Dubai kunne fremstille de man ifølge passene mistenker for å ha vært med på attentatet, i retten i Dubai, har de stadig ingen substansielle bevis som setter disse menneskene i forbindelse med verken Israel, Mossad eller drapet på Mabhouh. De har ennå ikke vist at disse personene var på Mabhouhs rom da han døde, sier den israelske journalisten og eksperten på israelske etterretning, Ronen Bergman.

Ikke desto mindre er interessen for Mossad økt de siste ukene. På Facebook har den israelske etterretningstjenesten på få uker fått over 4000 venner. Og online-salget av T-skjorter med tekster som «Don't mess with the Mossad» sier, Eran Davidov, eieren av et firma som markedsfører israelske ting verden over, går bedre enn noen gang.

Søker man jobb hos Mossad via internett, må man sette av en time til å fylle ut søkeskjemaet, står det.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

SJEFEN: Mossad-sjefen Meir Dagan.
NIR KEIDAR
OVERVÅKET: Kameraer fulgte de mistenkte drapsmennene under oppholdet i Dubai.
HO
FALSKE PASS: Dubai-politiet har sendt ut etterlysning etter mistenkte for drapet på Hamas-lederen.
HO