Som sine to forgjengere Helmut Kohl og Gerhard Schröder la Tysklands nye forbundskansler Angela Merkel sin første utenlandstur til Paris, og det på første arbeidsdag. Hun tydeliggjorde dermed hvor viktig forholdet til Frankrike er for Tyskland.

Det var likevel forskjeller i språkbruken mellom Merkel og Chirac som ble lagt merke til. Mange spør om forholdet Tyskland-Frankrike blir like godt som det var under Merkels forgjenger Gerhard Schröder.

Akse eller ikke akse

– Jeg er dypt overbevist om at det må være et intenst og vennskapelig forhold mellom våre to land, sa Merkel på en felles pressekonferanse med Chirac.

Chirac sa derimot at både han og Merkel mener Europa trenger «en virkelig solid tysk-fransk akse,» et ord Merkel ikke tok i sin munn.

– Hvis vi ikke forstår hverandre, er hele systemet blokkert, tilføyde Chirac, som mottok Angela Merkel i Elysée-palasset med et kyss på hånden.

Merkel inviterte Chirac til gjenvisitt i Berlin i desember, og sa at praksisen med hyppige, bilaterale møter mellom de to statene må fortsette.

Hun sa likevel at det å legge første besøk til Paris ikke var noe «ritual».

Merkel reiste på sitt første utenlandsbesøk sammen med den nye regjeringens utenriksminister, sosialdemokraten Frank-Walter Steinmeier.

Brussel og London

Senere på dagen reiste Merkel videre til EU-hovedstaden Brussel der hun skulle ha samtaler både med EU-kommisjonens leder, José Manuel Barroso, og NATOs generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer.

Torsdag reiser hun til London. Britene er blant annet opptatt av at Merkel tidligere har signalisert stor skepsis til EUs jordbrukssubsidier.

Merkel sa før valget at det vil være en prioritert oppgave for henne å bedre forholdet til USA. Derfor avlegger hun NATO-hovedkvarteret i Brussel en høflighetsvisitt.

Angela Merkel ble tatt i ed som Tysklands første kvinnelige forbundskansler i en seremoni tirsdag. Hun leder en koalisjonsregjering bestående av de kristeligdemokratiske partiene CDU/CSU og det sosialdemokratiske parti SPD.