— Det er forferdelig, det er så deprimerende, sier politiløytnant Ray Sheehan

De knapt 1.000 politifolkene, brannmenn, FBI-folk og liksynseksperter arbeider på losseplassen Fresh Kills i bydelen Staten Island. De skal sette smådeler av mennesker sammen, så det kan foretas identifisering. De leter ikke etter liv, men foretar bare etterforskningsarbeid. Alt skal sorteres. Hver en sten, glassplint eller ståldel skal vendes. Ikke bare av hensyn til å få identifisert de døde, men også for å finne bevismateriale. Opprydningen etter terroraksjonen kan ta halve eller kanskje hele år.

"Frisk kilde"

Opprydningsgjengen er utstyrt med spader, som de forsiktig graver seg gjennom haugene med. Mange er i plastdrakter og iført masker for å beskytte seg, mens lukten av død og ødeleggelse omgir dem. På avstand kan det ligne vanlig entreprenørarbeid, men hverdagen for disse personene er en ganske annen.

Tekstildeler skal for seg. Personlige eiendeler som hårbørster, tannbørster, negleklippere, leppestifter og liknende i en annen haug. Rester av flydeler for seg. Og de mange, mange tusener tonn betongbiter, glassrester og stål hoper seg opp i helt andre hauger.

Foreløpig er det kjørt 50.000 tonn bort fra katastrofestedet "Ground Zero" i Manhattans finansdistrikt til Fresh Kills. Det makabre navnet beskriver ganske godt stedet, selv om det ikke er oppfunnet til anledningen. Det er nederlandsk og står for kilde. De 50.000 tonnene tilsvarer bare 3-4 etasjer av de 110 etasjer høye tvillingtårnene.

Over 3.000 lastebiler kjører i fast rutefart den 15 kilometer lange veien fra Manhattan, gjennom Brooklyn-Battery-tunnellen, over Verrazano-broen og Route 440 til den 53-år gamle losseplassen.

Tomme likposer

Politiløytnant Ray Sheehan tilhører en spesialavdeling i politiet som er ekspert i å utforske steder der forbrytelsene er blitt begått. Men dette virker uoverskuelig. Nå står han på losseplassen og er en blant mange som skal igjennom i alt 1,2 millioner tonn bevismateriale. Opprydningen foregår døgnkontinuerlig og det er satt opp en liten teltby på området slik at etterforskerne kan få litt hvile innimellom. Alle kroppsdeler blir fotografert før de legges i kjølehus.

Fresh Kills ble stengt i mars etter å ha vært i funksjon i 53 år. Gjennom årene har den tatt imot to milliarder tonn avfall fra storbyen New York. Nå plutselig i sin karrieres høst er den blitt berømt, som siste stopp for de sørgelige rester av World Trade Center.

Fresh Kills er en av to opprydnings- og identifikasjonssteder.

Ingen vet ennå hvor mange som er omkommet. Byens borgermester Rudy Giuliani har bestilt 11.000 likposer. Men bare noen få er foreløpig fylt, og det er tvilsomt hvor mye som kan fylles i disse posene.

Kan ta ett år

Opprydningsgjengen på stedet og på Fresh Kills regner med å finne omkring en million menneskedeler som skal analyseres, fotograferes og identifiseres. Utover det skal det også tas prøver til DNA-analyser. Arbeidet antas å ta ett år.

For utenforstående kan det se ut som om opprydningen skrider svært langsomt frem. Men arbeidet ved "Ground Zero" eller "Ground Hero", som katastrofeområdet også kalles etter brannkorpsets heroiske innsats, vanskeliggjøres av frykten for ytterligere sammenrasinger. Det er atskillige etasjer også under det enorme bygningskomplekset.

Redningsfolkene er ikke engang inne ved selv grunnkonstruksjonene til World Trade Center. Det er ennå 30-40 meter inn.

New York har den siste uken fått mange nye helter. Politifolk, brannfolk og folk fra sykehusene. Nå har "spannbrigaden" også kommet til.

Opprydningsfolk som står skulder ved skulder og på gammeldags manér sender spann etter spann fra hånd til hånd, mens de store, gule gravemaskinene venter på å komme til.

Av JENS CHR. HANSEN, New York

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

BØTTEGJENGEN: Redningsmannskaper har dannet kjeder der de lemper bøtte etter bøtte ut av ruinhaugene. Alt skal sorteres. FOTO: US NAVY/EPA