Mange av ofrene fra World Trade Center har gjort én siste reise, til en anonym murbygning i en forstad sør for Washington DC. Bak den beskjedne fasaden skjuler det seg et av verdens fremste DNA-laboratorier, Bode Technologies.

Labdirektør Mitchell Holland viser oss rundt. Han geleider oss til selve laboratoriet. Like innenfor døren henger lister med navn. Papirarkene de er printet på er blitt krøllete i kanten.

— Vi hang dem opp i ukene etter den 11. i fjor. Som inspirasjon, sier han.

Under arkene står en stor fryseboks. Oppi boksen ligger beinrester funnet i ruinene av Twin Towers. Utfordringen er å matche beinbitene med navnene på listen, slik at familiene kan få begrave de jordiske levningene, samme hvor små de måtte være.

Michell Holland åpner den.

— Her er de, sier han.

Det er et sterkt syn. I fryseboksen, ligger små, runde plasthylser med påskriften DNA WTC. Når man kikker nærmere, kan man se de forkullede levningene. Dette er menneskene som døde 11. september.

— Det er 1000 beinrester bare i denne ene fryseren, forteller Mitchell.

Ekstrem hete

Beinene ble møysommelig gravd frem fra en og en halv million tonn med debris. Det er bedre odds for å finne den berømte nåla i høystakken.

Letemannskapene gravde i ruinene med hendene, fylte det de fant i bøtter. Etterforskere tømte ut innholdet og gjennomsøkte det for menneskelige levninger.

Nesten 20.000 kroppsdeler ble funnet. Detaljene er så groteske, at det er svært få av letemannskapene som har orket å snakke om det. De fleste har simpelthen beskrevet det som et helvete.

Det er ikke så vanskelig å forestille seg at det må ha vært brutalt. Under 200 000 tonn av stål, 420 000 tonn betong, og 43 000 knuste, smeltede glassruter i et glødende inferno så varmt at det ble målt til 1100 grader, blir et menneske lite. Tallet på omkomne er nå satt til 2823. Over halvparten er helt borte. Bare et fåtall lik (287) ble funnet intakt. Noen av ofrene ble funnet i mer en 200 forskjellige deler. Av andre fantes bare en negl, en tann, en flis av et bein.

— Det som har gjort identifiseringsarbeidet spesielt vanskelig er at mange av levningene er i svært dårlig stand. De har vært utsatt for ekstrem hete og vann. Det er det verste jeg noen gang har sett, sier Mitchell.

«Fantastisk å bidra»

Av de 20 000 levningene som er blitt funnet, har 13 000 blitt sendt til DNA-teamet ved Bode. De har jobbet dag og natt, syv timer i uken, for å prøve å lage brukbare profiler fra det de er blitt tilsendt.

— Vi bryter ned beinet og legger det i en kjemisk oppløsning som gjør at arvestoffet kommer frem. Så lager vi en DNA-profil, der vi finner tretten punkter på genomet, forklarer Mitchell.

Hvis teamet klarer å finne de tretten punktene, regnes profilen som komplett. Da sendes den til New York hvor de har samlet inn DNA-prøver fra de omkomne (Familien har levert inn en kam med hårstrå, en tannbørste eller lignende). Så sammenliknes profilen fra beinet med dem man har fra ofrene.

— For mange av ofrene er disse små restene det eneste som er igjen. Derfor må vi være forsiktige med bare å ta en liten prøve, slik at der er noe igjen å begrave, sier DNA-ekspert Kevin McElfresh

— Selv for en som er erfaren patologi må dette være tungt å arbeide med?

— Ja, det er det. Pa den annen side er det fantastisk å kunne bidra med noe. Jeg vet at mange følte seg hjelpeløse etter 11. september. De var frustrerte, men der var ingenting de kunne gjøre. Vi vet at vi gjør noe for ofrene hver dag når vi går på jobb.

Respekt for livet

DNA-analyse er tidkrevende og kostbart. Vanligvis tar det lang tid å utvikle hver enkelt profil. - Det meste jeg har gjort før dette var flykrasj med et par hundre prøver. Det tok flere måneder. Så blir vi plutselig konfrontert med en situasjon der vi skal analysere 13.000 beinprøver. Ingen kunne forestille seg noe slikt. Det er mer enn alt jeg har testet til sammen i de ni årene jeg jobbet med dette før 11. september, sier han. For at ikke identifiseringsarbeidet skulle ta flere år, har de måttet utarbeide nye teknikker som gjør at det går raskere utvinne DNA fra bein.

— Det vanskeligste er å få isolert DNA fra bein, fordi det er svært hardt vev. Før tok dette 20 minutter til en halv time for hvert bein. Nå har vi utviklet en prosess som kan trekke ut DNA på tre til fem minutter, sier Holland stolt.

— Det er vel slik utviklingen gjør et hopp fremover. Når man blir satt i en situasjon der man bare må få det til, sier McElfresh. Han forteller en historie om en familie som kom og takket ham personlig for at broren var blitt identifisert. Det er viktig ikke å få for mye vitenskapelig avstand, sier han.

— Du kan ikke jobbe med patologi uten å ha en grunnleggende respekt for menneskelivet. Vi må aldri glemme, når vi holder på med dette, at levningene er en person, sier han.

— Du står der gjerne med en flis av et bein på størrelse med en fyrstikk, og tenker at denne flisen er det eneste som finnes i verden av dette mennesket. Og at de, noen sekunder før de ble forvandlet til dette, var et levende menneske.

Janet ble identifisert

Janet Alonso utnyttet de siste minuttene sine så godt hun kunne. Hun ringte til sin mann Robert. Janet var på jobb, i kontorene til finansfirmaet Marsh & McLennan i 97. etasje i World Trade Center.

Hun ba Robert om å ta vare på barna, spesielt yngstemann Robert Jr., som har Downs Syndrom.

— Husk at jeg elsker deg. Si til barna at jeg elsker dem. Nå må jeg legge på. Det er så mye røyk her, sa hun. - Jeg får ikke puste. Det var det siste Robert hørte fra Janet. I april ble levningene hennes funnet, og identifisert. Ved begravelsen var det 900 mennesker. Det lokale brannvesenet fulgte kisten i sine brannbiler, og politiet gjorde salutt.

— Det var veldig vanskelig når de fant henne. Det var 11. september på nytt igjen. Men samtidig er det veldig godt å ha fått lagt henne i jorden. Robert tar med barna, tre år gamle Victoria og to år gamle Robert Jr. på besøk til graven hver dag, forteller Roberts mor Margaret Alonso.

Margaret snakket med Janet like før det første flyet traff. Hun passet barna når Janet var på jobb.

— Robert Jr. trenger spesielle skinner for å kunne gå. Janet var bekymret fordi hun ikke hadde funnet dem om morgenen. Hun var så opptatt av at han skulle ha det bra. Jeg lovet å lete etter dem. Da jeg fant dem, prøvde jeg å ringe henne tilbake for å fortelle det, for å si at alt var OK og at Robert Jr. hadde det bra. Men da var det for sent, forteller Margaret.

Noen orker ikke

For at familier som Janet Alonsos skal få sjelefred, har Robert Shaler ved The New York Medical Examiners Office jobbet døgnet rundt det siste året. Det er blitt en nær besettelse for sjefspatologen å identifisere så mange levninger som mulig, slik at ofrene kan bli lagt til hvile. I en kort samtale med Bergens Tidende beskriver han prosessen.

— Levningene blir sendt til Bode dersom det er bein. Dersom det er mykvev analyserer vi det her. Så er det et puslespill for å finne ut hvem av ofrene levningene tilhører. Når vi er sikre på at vi har fått en positiv match, tar politiet kontakt med familien, forteller han.

Ved hjelp av Bode og andre DNA-eksperter landet rundt har levningene til nesten halvparten av de avdøde kunne begraves. Målsetningen er å identifisere to tredjedeler. Men ofte når nye levninger finnes, tilhører de et menneske som allerede er identifisert. Andre synes det hele er for traumatisk.

— Ikke alle vil ha familiemedlemmer identifisert ved hjelp av DNA-analyse, forteller Shaler.

En ung enke fortalte New York Times at hun holdt på å kaste opp da de ringte og fortalte at levningene etter mannen var blitt identifisert.

— Noen ønsker ikke å gå igjennom dette. Det må vi respektere, sier patologen.

Shaler og New York Medical Examiners Office har hatt mange tøffe tak før. Men etter dette året er de klar for hva som helst, sier Shaler.

— Vi har opparbeidet masse ekspertise, dersom dette skulle skje igjen, sier han.

— Det er en type ekspertise jeg godt kunne vært foruten.