Det var på forhånd knyttet stor spenning til NASAs pressekonferanse. Mange trodde at NASA ville presentere bevis for at det er liv på Mars.

Sjekk Nasas hjemmesider her

Fullt så dramatisk var ikke kveldens kunngjøring, men det de fortalte, har vidtrekkende konsekvenser: NASA har funnet at nivået av metan i Mars atmosfære varierer.

Mengden av metangass og variasjonene betyr ifølge forskerne at metangassen kan være skapt av mikroorganismer på planeten.

NASAs forskere understreket at metangassen ikke er bevis på liv, men påviste variasjoner i nivået av metangass i atmosfæren, tyder ifølge forskerne på at «det foregår noe på planeten».

NASA har lett etter geologiske kilder til metangassen på Mars, uten å ha lyktes. Dermed gjenstår muligheten for at gassen har biologiske kilder.

— Det er lettere å forklare metan som et produkt av biologi enn av geologiske prosesser, sa forskningssjefen for NASAs Mars-program, Michael Meyer.

På jorden stammer minst 90 prosent av all eksisterende metangass fra levende organismer.

Mars ser ut til å lekke metangass inn i atmosfæren fra minst tre steder under overflaten, fortalte forskerne som har observert planeten med instrumenter basert på jorden, deriblant Keck-teleskopet på Hawaii.

— Finnes det store mengder metangass på Mars, er det en mulighet for at det kan finnes liv, sier professor i geokjemi, Nils Holm, ved Stockholms Universitet, til Aftonbladet.se .

Bilde av Mars tatt av romteleskopet Hubble på en avstand av 88 millioner kilometer 18. desember 2007. FOTO: NASA/AP