Grønne ballonger veier ikke stort i forhold til batonger, kuler og macheter. Og oppfordringer til fredelige protester strekker sjelden til for å styrte et kynisk styre, som heller gjerne betaler blodpenger for å holde på makten.

Tommeskruene strammet

Tommeskruene på Irans opposisjon er strammet ytterligere med nye rapporter om pågripelser og ekstrem politibrutalitet.

Det er ikke mulig å kontrollere sannheten i mange opplysninger, men på tross av færre demonstrasjoner dag for dag flyter opposisjonens kommunikasjonskanaler stadig over med blodige beretninger.

To av tre har gitt opp

To av de tre taperne i valget later til å ha gitt etter for regimets press. Mehdi Karoubi har valgt å utsette oppfordringen om å avholde sørgedag for de døde i en uke, fordi myndighetene har forbudt demonstrasjoner.

Tilbake på barrikadene, som åpent utfordrer styret, er Mir Hossein Mousavi alene igjen. Mousavi hevder fortsatt å være den rette vinneren av presidentvalget 12. juni, selv om han ifølge det offisielle resultatet kun fikk 34 prosent.

– Massiv svindel

I sin første melding på fire dager slo han torsdag fast på sin nettside at Mahmoud Ahmadinejad vant valget ved massiv svindel. Og med indirekte adresse til Irans øverste leder, Ali Khamenei, ga han snyterne skylden for valgets blodige etterspill.

67-årige Mousavi oppfordret samtidig sine tilhengere til å fortsette protestene på en måte som ikke skaper spenninger, og han lovet å kjempe til det siste for det iranske folkets rettigheter.

Grønne ballonger?

Fredag skal det etter planen sendes tusenvis av grønne ballonger opp over Teheran som en bønn til Allah om å gripe inn. På ballongene vil det være skrevet et budskap om at iranerne aldri glemmer Neda, den 26-årige kvinnen som med sin død forleden ble et symbol på styrets brutalitet.

Men kampen er tung, for Mousavi er utsatt for press for å anerkjenne valgresultatet. Samtidig er hans muligheter for å bevege seg og kontakte folk begrenset, slo han fast.

Opposisjonslederens oppfordring til de handlende i Teherans økonomiske hjerte, basaren, om å starte en streik, er tilsynelatende ikke hørt, og rekkene av tilhengere på frifot skrumper dag for dag.

Etter arrestasjonen forleden av journalistene som jobbet for Mousavis avis, Kalameh-ye Sabz, ble 70 professorer fra universitetet i Teheran onsdag kveld pågrepet etter et møte med Mousavi. Ifølge rapporter er de fleste løslatt igjen.

Boikottet festen

Undertrykkelsen av opposisjonen betyr likevel ikke at det har lykkes Ahmadinejad å vri armen rundt på alle politikere. Da den gjenvalgte presidenten onsdag kveld inviterte til fest for å feire seieren, møtte bare 105 av de 290 inviterte parlamentsmedlemmene opp, skrev iranske aviser.

Det oppfattes som enda et bevis på at Iran er dypt splittet etter valget. Blant de fraværende var parlamentsformannen, Ali Larijani, som tidligere har kritisert avviklingen av valget.

USA har trukket invitasjonene til feiringen av nasjonaldagen 4. juli tilbake. Det er første gang siden bruddet i diplomatiske forbindelser i 1980 at invitasjoner er sendt til iranske diplomater. Beslutningen får bare symbolsk betydning. Ingen iranere hadde svart på den.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

MILITSEN HERSKER: Basilij-militsen kontrollerer sentrale deler av Teheran.
DEMOTIX IMAGES
HAR MAKTEN: Mahmoud Ahmadinejad ere fortsatt president i Iran.
MORTEZA NIKOUBAZL