• Vi er rede til å ta imot 20.000 mennesker, sier distriktsleder i Bergen Røde Kors, Bjart Nygaard. I dag åpnes Arenum for alle som vil vise sin medfølelse for flomofrene i Sørøst-Asia.

GURO ISTAD

– Man blir matt og glad av å se så mange stille opp. Det er helt enestående. Man får troen på verden, sier en rørt Bjart Nygaard.

Flere artister og store deler av næringslivet bidrar til den gigantiske markeringen i Arenum i dag. Over hele byen foregår det solidaritetsarrangement. I Arenum loser Rune Larsen alle de oppmøtte gjennom dagen.

— Min intensjon er å tenne lys for håpet, fastslår Larsen.

Alle ville stille

Aksjonen har kommet på beina i løpet av fire-fem dager, og flere artister stiller opp for å trekke folk til hallen. Blant andre Julian Berntzen, Christine Guldbrandsen, Ephemera, Kaizers Orchestra, Mads Eriksen og William Hut.

— Rune Larsen kom tidlig på banen. Han tente på ideen og ringte rundt til sin artistgjeng, forteller Nygaard begeistret.

Å få artistene til å stille, viste seg å være en enkel oppgave for Larsen.

— Alle følte vel det samme; «er det noe vi kan gjøre?». Alle ville, men ikke alle kunne stille, sier Larsen.

— Jeg tror denne katastrofen gjør noe med oss. Vi har fått den så nært innpå livet. Det er endeløse katastrofer i Afrika, men med disse tv-bildene og så mange norske involverte, er det vanskelig å distansere seg, mener artisten. Han vil forsøke å balansere dagen og markeringen ut fra alles behov.

— Det er forskjellige forventninger og behov som fører folk til Arenum. Noen synes sikkert at det bare burde spilles rolig, meditativ musikk, men de artistene som stiller må få gjøre sine ting, synes Larsen, og siterer en thaikvinne han nylig så på tv:

— Hun hadde mistet seks av sine nærmeste, men påpekte at det er nok av mennesker å hjelpe. At vi ikke må slutte å smile.

Penger per underskrift

Det går flere folkemarsjer fra Høyteknologisenteret i morgen, hvorav det første er et barnetog klokken 10. Senere går det fakkeltog fra ulike steder til Arenum. Der er selve arrangementet gratis, men folk kan skrive seg inn i Solidaritetsprotokollen. For hvert navn i protokollen bidrar næringslivet med penger.

— Sannsynligvis mellom 50 og 100 kroner per underskrift, sier Nygaard. Noe eksakt beløp kunne han fredag kveld ikke oppgi, fordi stadig flere bedrifter meldte at de ønsket å bidra. Flere bedrifter bidrar også på andre måter. Noen har gitt mat og drikke som selges i Arenum, én bedrift har bidratt med en båt til en verdi av 58 000 kroner, som senere skal auksjoneres vekk.

— Mange har allerede gitt penger, så dette er like mye en symbolsak. Vi viser at vi har medfølelse, sier Nygaard.

Fortsetter søndag

Søndag arrangeres flere konserter i Bergen og omegn til inntekt for flomofrene. Collegiûm Mûsicûm kor og orkester kastet seg rundt, og stablet på få dager en støttekonsert på beina. I morgen fremfører de Mozarts Requiem i Korskirken.

— Verket spenner følelsesmessig vidt. Det er preget av en kamp, men er også forsonende. Det er et rikt verk med sterke kontraster. Dessuten er det publikumsvennlig, påpeker kor- og styremedlem i Collegiûm Mûsicûm, Kate Augestad.

Alle kor- og orkestermedlemmer ble innkalt på mail, før den egentlige sesongstarten.

— Alle kastet seg rundt, forteller Augestad, og forrige mandag var konserten et faktum. Både solister, dirigent og orkester stiller opp gratis. Dersom mange nok støtter opp om konserten, håper Augestad at de vil kunne samle inn 65-70 000 kroner.

— Vi viser vår støtte og tilbyr en anledning og et rom der folk kan komme og reflektere over det som har skjedd, hevder Augestad.

SOLIDARITETSDAGEN: I dag er den store solidaritetsdagen for flomofrene i Sørøst-Asia. Flere steder i Bergen og omegn markerer folk sin medfølelse gjennom ulike arrangementer. I Nagapattinam vender overlevende tilbake til en fiskelandsby, cirka 350 kilometer utenfor den indiske byen Madras. Dødstallene etter flomkatastrofen har nå passert 149 000 mennesker. <p/>FOTO: REUTERS