Det startet programmessig. Presidentkandidatene «tok hjem» de statene der de på forhånd var favoritter.

Men raskt skulle det vise seg at ikke alt var så programmessig. Verdens største demokrati klarte ikke å håndtere sin viktigste verdi — velgerne.

Etter at det er brukt millioner av dollar for å piske frem velgerne til årets valg, skulle det vise seg at det ikke fantes apparat til å håndtere strømmen av velgere som flokket seg foran stemmelokalene. Fire timer at stemmelokalene stemte, sto velgere fortsatt i kø i Ohio for å stemme, alt mens fjernsynsselskapene begynte å komme med sine projeksjoner om at George W. Bush var i ferd med å vinne.

Det vitner om dårlig planlegging og oppfølging, ikke minst fordi det allerede da valglokalene åpnet i morgentimene ble meldt om timelange køer i mange delstater. At det fra enkelte delstater også ble meldt om forsinkelser på grunn av stemmemaskiner som ikke fungerte, er også et minus i denne sammenhengen.

DEN VIKTIGSTE beholdningen for det amerikanske samfunnet i første omgang er at det representerer en seier for velgerne.

Si gjerne at den økte valgdeltakelsen er et uttrykk for et ønske om å kvitte seg med den sittende presidenten. Men folk har deltatt i valget i en erkjennelse av at ønsker de et skifte så må de også delta aktivt med sin stemme.

Vanlig tommelfingerregel er at stor velgeroppslutning er en fordel for utfordreren. Men meningsmålinger blant dem som har stemt - såkalte exitpolls - viser at de såkalte uavhengige velgerne har splittet stemmene sine mer enn vanlig. Flertallet - 52 prosent ifølge CNNs måling - sier de har stemt Kerry. Men samtidig har 44 prosent stemte Bush. Kerry skulle ha hatt en større andel av disse stemmene om han i det hele tatt skulle ha forhåpninger om å vinne.

FOR GEORGE W. BUSH er juvelen i seierskronen uten tvil seieren han innkasserer i nøkkelstaten Florida. Da 97 prosent av valgkretsene var tellet opp var han sikret 52 prosent av stemmene med 47 prosent til John Kerry.

Og det at han tilsynelatende klarer å holde Ohio, den andre av nøkkelstatene som var utpekt på forhånd. Til tross for at denne staten er en av dem rammet hardest av økonomiske tilbakeslag.

Forutsetningen for at får kontrakt på fire nye år i Det hvite er når dette skrives, at kandidatene vinner de samme som i 2000.

VALGET BLE DEN thrilleren som var ventet på grunnlag av det reneste takras av meningsmålinger - jevnt og tett. Og synes altså å ende som enkelte prognoseinstitutter har fått frem - en liten ledelse til presidenten. Den var tilstrekkelig, men mer overbevisende enn for fire år siden.

Det har sammenheng med at noen stater veier tyngre denne gangen enn i 2000.

FESTEN ER OVER: Valgmedarbeideren Josh Silver feier gulvet og plukker ned valgplakatene i demokratenes hovedkvarter i Philadelphia. John Kerry nådde neppe frem til terskelen på Det hvite hus i denne omgang.<br/> FOTO: KEVORK DJANSEZIAN