Trass i enkelte usikre faktorer kommer USA til å velge sin første afroamerikanske president, tror ekspertene.

Barack Obama leder klart på nasjonale meningsmålinger, har grep om de viktige vippestatene og ekspertene har store problemer med å se hvordan Republikanernes kandidat John McCain skal kunne frata ham seieren tirsdag.

Enkelte tror sågar Obama kan gå mot et valgskred og gjøre solide innhogg også i tradisjonelt sterkt republikanske delstater.

Trolig er det bare et angrep mot USA eller en katastrofe av ett eller annet slag som kan frata Obama valgseieren, mener USA-ekspert Ole Moen.

Det finnes rett nok fortsatt også noen andre usikkerhetsmomenter, men selv om disse skulle gå i Obamas disfavør, tror Moen 47-åringen vil vinne valget.

Les også: Kullsvart angrep på Obama

Uavhengige Ole Moen, som er professor ved Universitetet i Oslo, advarer mot å se bort fra den såkalte Bradley-effekten – at velgerne sier de vil stemme på en afroamerikaner, men likevel ikke gjør det når det virkelig gjelder.

Men selv om Bradley-effekten skulle slå ut og frata Obama 3-5 prosent av stemmene, er ledelsen hans på meningsmålingene så stor at han trolig likevel vil vinne.

Et annet usikkerhetsmoment er de mange velgerne som fortsatt ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på.

– De usikre var oppe i 9 prosent. Men nå har dette tallet gått ned til 4-5 prosent, og de har stort sett gått til Obama, sier Moen til NTB.

Usikre velgere ser likevel ut til å være McCains siste halmstrå i valgkampen.

– Hvis Barack Obama ikke har klart å få dem på sin side etter to års valgkamp og ett år som partiets kandidat, så kanskje de har en god grunn til å være avventende, sier McCains valgkampsjef Rick Davis til nettstedet Politico.

Les også: Spøkelsesbyene som kan avgjøre

Vippestatene Obama leder nå med 6,4 prosentpoeng over McCain på landsbasis, ifølge nettstedet RealClearPolitics. Men vel så viktig er det at han har et solid overtak i de åtte-ti vippestatene, som i praksis avgjør hele valget.

– Obama har hånd om dette. Jeg tror han kommer til å vinne Iowa, Colorado og New Mexico, pluss Kerry-statene, sier Moen til NTB og refererer til de statene som ble vunnet av Demokratenes tapende kandidat, John Kerry, for fire år siden.

I Iowa, Colorado og New Mexico var det republikansk flertall i 2004.

– I et heldig øyeblikk kan han vinne både Florida og Ohio, og han kan vinne Virginia, North Carolina og til og med Missouri. Det kan bli et valgskred, sier Moen.

Selv hvis valget blir langt jevnere enn meningsmålingene tyder på, og det blir «worst case scenario» for Obama i vippestatene, tror professoren på seier for Barack Obama.

Hva kan gå galt? Fest eller dundrende fiasko.

Hvem vil du ha som amerikansk president? Si din mening!