JØRGEN ULLERUP

CARSTEN INGEMANN

Safwan, Irak

Guttene løper lastebilene i møte. Barføtt, mange med ansiktet dekket av palestinaskjerf. De strekker hendene i været og roper i takt «Saddam Hussein, Saddam Hussein», som om de var statister i en av diktatorens propagandafilmer.

Velkomsten er ikke som ventet. De første tv-bildene fra Safwan få kilometer på den andre siden av grensen viste for noen dager siden glade irakere som hyllet de amerikanske soldatene som befriere og benyttet sjansen til å rive sund en kjempemessig plakat av Saddam Hussein.

Virkeligheten er tilsynelatende mer gjørmete. Safwan ligger i et fattig og sandete landbruksområde, og krigen har gjort livet enda vanskeligere. Ropet på Saddam Hussein lyder som et innlært nødskrik etter fred og en form for normalitet.

Høyspent stemning

Stemningen blir direkte giftig, da flere hundre av byens innbyggere med trekkvogner og sekker kommer ut til de fem lastebilene som Kuwaits Røde Halvmåne (Røde Kors) har sendt inn med gaver til det irakiske folk. Over tjue tonn vann, brød, juice, melk, sukker og mel i hvert vogntog.

Det er en mild underdrivelse at operasjonen er dårlig organisert. Da lasterommet til den første lastebilen åpnes, kjemper flere hundre om plassen i forreste rekke. Det er som en kamp mellom dyr, og de sterkeste vinner. En eldre, furet kvinne kledd i en svart abayakåpe trekker meg til seg og beklager seg lenge. På arabisk tegnspråk forstår jeg at hun har fem døtre, ingen sterke sønner til å delta i kampen. Derfor får hun ikke noe.

Enkelte britiske og amerikanske soldater ser bekymret på når de frivillige kuwaitiske hjelpearbeiderne raskt blir kastet ned fra lasteplanet. Irakiske menn kravler om bord og begynner å kaste kasser og poser ut til mengden. Alt er kaos. Igjen og igjen oppstår det håndgemeng, og flere kasser går i stykker. Stemningen er høyspent, og det gjør det ikke bedre at lastebilene har valgt å parkere midt i mudderet som regnet etter sandstormen har etterlatt. Dette kunne være Afrika under en sultkatastrofe.

Ligner er krigsfilm

Barna er skitne, og mange er kledd i filler. På to minutter har noen lært å tigge, mens andre forsøker seg som lommetyver og stikker hendene i lommene på pressefolkene. Shiamuslimene i denne sørirakiske byen har tilsynelatende ingenting. Men etter et kvart århundres hjernevask og etter å ha blitt latt i stikken av Vesten etter deres siste opprør mot Saddam Hussein i kjølvannet etter forrige Golf-krigen, har de bevart en stolthet over å være irakere.

— Hva ville du si hvis fremmede soldater plutselig invaderte ditt land? spør en iraker, men venter ikke på svaret: - Bush er en morder, han har bare kommet for å stjele vår olje og vår fremtid.

Kun få av innbyggerne i Safwan snakker engelsk, men atskillige kan noen brokker, andre uttaler seg gjennom arabiske journalister som har fulgt med den første konvoien inn over grensen gjennom et ørkenområde fylt med kontrollposter, tungt bevæpnete amerikanske, britiske og kuwaitiske soldater med massevis av våpen.

Det likner en krigsfilm, når tunge amerikanske militærkjøretøy maser seg igjennom på den asfalterte veien få meter fra de desperate scenene i gjørmen. Innbyggerne i Safwan er blitt vant til dem, enser dem ikke, selv om flertallet ikke legger skjul på at amerikanerne er uvelkomne.

- Hån mot alle irakere

— Først inntok de byen vår og begynte å hundse rundt med oss. Nå kommer de med lastebiler og kaster mat ut til oss som om var vi dyr. Dette er en hån mot alle irakere og alle arabere. Ikke engang nødhjelp er de i stand til å organisere, roper Fahad på 20.

Holdningen til Saddam Hussein er mer nyansert. Eller rettere unyansert, for man er enten for eller imot. Men flertallet fastholder at diktatoren er deres leder, og at livet var bedre før krigen. Da hadde alle i det minste vann, mat, elektrisitet og medisin. Under invasjonen ble vannforsyningen til flere byer i det sørlige Irak som Safwan, havnebyen Umm Qasr og Iraks nest største by, Basra, delvis ødelagt.

På de få timene er det umulig å si hvor dypt kjærligheten til lederen stikker. Og hvor mye skyldes frykt, selv om overklassen fra Saddam Husseins Baath-parti ikke synes å ha møtt frem til matutdelingen.

Enkelte står frem og erklærer seg lykkelige over at Saddam Husseins dager er talte. Som 32-årige Nabil Al-Hussein, som forsørger sine tre døtre og tre sønner med et lite landbruk, som bl.a. produserer tomater. Hans storebror Djamil flyktet etter forrige Golfkrig og bor i dag i Seattle i USA.

— Saddam er ferdig. De amerikanske og britiske soldatene vil langt om lenge kvittet seg med ham, og det er godt for Irak. Det betyr at vi kommer ut av isolasjonen, og at alle de andre i Kuwait, Saudi-Arabia og i andre muslimske land blir våre brødre. Men vi mangler penger og alt mulig, så jeg håper at krigen snart er overstått. Men Irak år 2003 is good, sier Nabil.

Lynsjestemning

Han har selv kun fått fingrene i en kasse med nødhjelp, mens andre trekker av sted ut i det sandete ørkenområdet med atskillige kasser. Mange svartkledde kvinner uten menn vandrer hjem uten noe. Blant de aggressive unge menn er det kamp til det siste, og da alle lastebiler er tømt, får de for alvor øye på de siste pressefolkene.

Det oppstår nærmest lynsjestemning når vi avviser å bytte sedler med Saddam Husseins portrett for dollar. Og da vi får åpnet dørene til bilen vår, kaster flere av de unge irakerne seg inn for å tømme den.

— Go, og, roper de når vi kjører vekk.

Fra veikanten har en amerikansk soldat overvært dramaet. Han er sjokkert.

— Det er trist å se hvor stakkarslige de er, og hvor lite de har etter mange års undertrykkelse. Og det er trist at vi blir nødt til å føre en krig for å gi dem en fremtid, sier han.