Redningsmannskapene nektet i dag fortsatt å oppgi håpet om å finne overlevende i ruinene, og kjempet en tung kamp mot klokken for å ta seg inn i de sammenraste bygningene.

Et lite lyspunkt i tragedien kom i byen Balakot i dag, der en fire år gammel jente og en seks år gammel gutt ble hentet ut fra en sammenrast skole.

I to døgn hadde redningsarbeiderne sammen med desperate foreldre og frivillige kjempet seg nedover i betongmassene, i håp om å finne noen av de 400 elevene på skolen i live.

Dypt under seg kunne de høre sped barnegråt og stemmer, og gleden var derfor stor da de to små kroppene kunne heises ut i dagslyset.

Barn i ruinene To andre skoler raste også sammen i Balakot, og nærmere 1.000 barn – en hel generasjon innbyggere – ligger fortsatt begravd i ruinene.

Ved en av dem greide redningsmannskapene å lokalisere fire barn nede i ruinene, og sende ned vann til dem mens arbeidet med å få dem løs fortsatte.

— De fleste her forbanner regjeringen for ikke å sende hjelp, og vi er enige, sier Ayub, en av til sammen 120 legestudenter som har tatt saken i egne hender for å hjelpe ofrene.

Leger har også opprettet provisoriske klinikker under åpen himmel, der de forsøker å behandle de mange hardt skadde.

– Skal vi kunne beskytte disse menneskene mot infeksjoner, må de flyttes. Stanken av alle de døde vil snart bli uutholdelig, og faren for infeksjoner vil øke, sier en av legene, Khalid Querishi.

Apatisk leting Også i ruinene av Muzaffarabad, hovedstaden i den pakistanske delen av Kashmir og en gang en vakker by ved foten av Himalaya, har omfanget av jordskjelvtragedien begynt å gå opp for folk.

Knapt et helt hus står tilbake etter lørdagens kraftige jordskjelv, og sjokkerte og apatiske innbyggere vandret mandag gatelangs – noen på leting etter sine kjære, andre på jakt etter mat, vann og medisiner.

— De har mistet alt, de har verken klær eller mat, de har ingenting, forteller Asim Butt, en av byens 100.000 innbyggere.

— Nå har folk begynt å plyndre butikkene, forteller han.

Selv de som har et tak å søke ly under, foretrekker å sove under åpen himmel, eksponert for nattekulde og regn, men i det minste trygge for eventuelle etterskjelv.

Raser mot myndighetene Mange lar fortvilelsen gå ut over myndighetene, og raser over at det verken er sendt redningsmannskaper eller nødhjelp til byen som lå nærmest jordskjelvets episenter.

– Vi har ikke fått noe hjelp fra regjeringen på to dager. Folk må ta hånd om likene selv, forteller Shamsher Ali.

– Våre ledere skaper et falskt inntrykk gjennom mediene. Det har ikke funnet sted noe redningsarbeid, roper en annen sint innbygger.

Mandag morgen var en liten gruppe soldater på vei nedover hovedgaten med spader i hendene, det første tegnet på at hjelpen er på vei.

– Nå kommer de. I to dager har vi ventet på politiet og de militære, sier den lokale journalisten Raja Iftikhar.

Frivillige gikk mandag rundt med kjerrer for å fjerne de døde, samtidig med at den umiskjennelige stanken av døde mennesker steg opp fra ruinene.

– Folk er helt hjelpeløse. Huset mitt ble også helt ødelagt. Det ligger fortsatt to lik i ruinene, likene av to familiemedlemmer, forteller Iftikhar.

Dødstallet stiger Det offisielle tallet på omkomne var mandag kommet opp i 19.400 i Pakistan, men lokale myndighetene anslår at minst dobbelt så mange kan ha mistet livet.

Nødhjelp fra hele verden er underveis, men kommer trolig for sent for mange.

Hjelpeorganisasjoner anslår at nærmere fire millioner mennesker kan ha blitt hjemløse, og at 120.000 mennesker har akutt behov for husly.

Over 40.000 skal ha blitt skadd i lørdagens jordskjelv, mange av dem alvorlig etter å ha fått kroppen delvis knust under tunge bygningsmaterialer.

Bare de færreste har fått medisinsk hjelp, og få om noen har oversikt over hvor store behovene er.

– Vi vet at hver eneste time teller i et jordskjelv av denne styrken, konstaterer FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland.

I RUINER: Dette flyfotoet viser de enorme ødeleggelsene i byen Balakot.
scanpix