Tobarnsmoren Kaori Ohashi er en av de heldige. Hun satt innesperret i to døgn nær den japanske storbyen Sendai – men hun overlevde.

— Det var et mareritt, forteller Kaori Ohashi.

— Det begynte å snø, og det ble mørkt. Strømmen ble borte. Jeg tenkte at dette var en vond drøm, sier den 39 år gamle kvinnen som til slutt ble funnet av redningsmannskaper.

— Jeg var så glad da jeg ble gjenforent med sønnen og datteren min, jeg hadde ikke ord som kunne beskrive gleden for dem. Jeg var bare overlykkelig, sa Kaori Ohashi til nyhetsbyrået AFP mandag etter at hun var reddet ut fra ruinene etter jordskjelvet og tsunamien.

Kom seg unna

En annen kvinne, Miki Otomo, forteller at søsteren hennes greide å komme seg ut av bussen hun satt på da de svarte vannmassene blandet med bilvrak og bygningsrester veltet inn over kysten nær Sendai. Ikke alle var like heldige.

— Bussjåføren ropte at alle måtte komme seg ut av bussen og løpe. Søsteren min greide det, men andre mennesker greide rett og slett ikke å løpe fort nok, forteller Miki Otomo, som mandag holdt til på et evakueringssenter som er opprettet på en skole i Sendai.

En av BBCs medarbeidere i Japan melder om oversvømte åkre, om grøftekanter fulle av forlatte biler og vrakgods fra tusenvis av hjem.

— Det er vanskelig å forstå at noen i det hele tatt kunne overleve, tilføyde han.

Reddet baby

Bildet av en fire måneder gammel jente som blir reddet ut av ruinene av familiens hus i i Ishimaki nord i Japan i dag har gått verden rundt.

Den lille jenten skal ifølge nyhetsbyrået AP ha vært i god behold, og rørt soldaten som fant henne til tårer.

Mangler det meste

Røde Kors-talsmann Patrick Fuller beskrev redningsarbeidet i og omkring byen Ishinomaki som «en desperat kamp mot klokken».

— På sykehuset vårt er all tilgjengelig plass tatt i bruk, og utslitte Røde Kors-folk sover side om side med de skadde, fortalte han.

Og mens letingen etter overlevende og omkomne fortsetter, mangler millioner av mennesker i katastrofeområdene i Japan fortsatt mat, rent vann og strøm.

Hundretusener av japanere står foreløpig uten tak over hodet etter jordskjelvet og tsunamien, på et tidspunkt da meteorologene melder om kuldegrader og snø i dagene framover.

Redningsarbeidet etter fredagens naturkatastrofe fortsatte for fullt mandag. Det offisielle tallet på omkomne steg til 5.000, men myndighetene frykter at det virkelige dødstallet er langt høyere, og at det vil overstige 10.000.

I byen Otsuchi i Iwate-regionen på øya Honshu ble det meldt at rundt 12.000 av en samlet befolkning på om lag 15.000 er savnet. Letemannskaper finkjemmet områdene nordøst i Japan i håp om å finne overlevende.

Frykter nytt skjelv

Totalt skal rundt 500.000 mennesker være på flukt i landet. Rundt 200 000 av disse er evakuert fra området rundt kjernekraftverkene, mens andre rømmer områdene som er hardest rammet. Over 60 000 bygninger er delvis eller fullstendig ødelagt.

Siden det kraftige jordskjelvet fredag har det vært over 400 etterskjelv i Japan. Det kraftigste hadde en styrke på 6,2 mandag formiddag lokal tid.

Et tsunamivarsel ble sendt ut etter at en tre meter høy tsunami ble observert utenfor kysten av Japan, men ble senere avlyst.

Mange frykter også et kraftigere skjelv med en styrke på rundt 7 i løpet av de neste dagene.