Rundt 400 mennesker har blitt drept i etniske sammenstøt mellom urbefolkningen i området og innvandrere fra øya Madura den siste uka. Så mange som 40.000 har blitt drevet på flukt.

Sikkerhetsminister Susilo Bambang Yudhoyono og flere militære sjefer fløy søndag til Kalimantan, den indonesiske delen av Borneo. Både regjeringen i Jakarta og sikkerhetsstyrker i området er kritisert for passivitet, særlig for ikke å ha avvæpnet voldsmenn.

Væpnede gjenger patruljerte gatene i byen Sampit, samtidig som sikkerhetsministeren og hans følge besøkte byen. Politiet og soldatene må brukes effektivt for å få situasjonen under kontroll, sa ministeren.

Indonesias president Abdurraham Wahid, som nå er på besøk i Midtøsten, advarer mot at Indonesia kan gå i oppløsning, fordi anonyme politikere undergraver hans styre. Ifølge et egyptisk nyhetsbyrå vil han sende spesialstyrker til området.

— Det er et prekært behov for å sende spesialstyrker til det sørlig Kalimantan, sa Wahid, som nå deltar på et toppmøte for åtte muslimske land i Egypt.

Massakrer Uroen begynte med sammenstøt mellom innvandrere fra Madura og medlemmer av urbefolkingsgruppen dayak. I løpet av den siste uka har dayak-krigere utstyrt med spyd, sverd og andre våpen gjennomført regelrette massakrer mot maduresere. Hodeløse lik ligger og råtner langs veiene, sa utenlandske journalister som kjørte rundt i området søndag.

Indonesia har sendt skip til Sampit for å evakuere flyktninger. De kjempet i helgen en panisk kamp om plassen om bord på de indonesiske skipene, og evakueringen beskrives som kaotisk.

Tvangsflyttet Innbyggere fra Madura ble flyttet til den lavt befolkede øya Borneo under eks-diktator Suhartos regime. Migrasjonsprogrammet har skapt store etniske motsetninger i Indonesia, og da Suhartos regime falt i 1998, brøt det ut uro flere steder.

De innfødte på Borneo misliker innvandrerne, blant annet fordi de dominerer forretningslivet. Sentrale Kalimantan er den eneste provinsen i indonesiske Borneo hvor de innfødte fremdeles er i flertall.

I 1999 ble cirka 3000 mennesker drept i Kalimantan etter at malaysiere, støttet av de innfødte, gikk til angrep på innvandrere fra Madura.

Øya Borneo er delt mellom Indonesia, Malaysia og Brunei.

NTB