Clinton måtte vinne i Ohio og Texas i natt, og det klarte hun. Dermed henger hun fortsatt med i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.

En meningsmåling utført av den amerikanske tv-stasjonen CBS, viser at overveldende 64 prosent av velgerne i Ohio mener Obama er inspirerende. 58 prosent mener det samme om Clinton. Likevel er det bare 64 prosent av de som synes Obama er inspirerende, som faktisk stemmer på ham. 80 prosent av de som mener Clinton er inspirerende, ga sin stemme til henne.

Les også: bt.nos nattlogg

Det samme mønsteret viste seg i Texas.

Klar plan

I tillegg var Clintons strategi, hvor hun satset på å vise detaljerte løsninger for USAs problemer, vellykket. Det mener professor Monika L. McDermott, som er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Connecticut. Hun har analysert valget for CBS.

I Ohio sa 68 prosent av velgerne at Clinton hadde kommet med en klar plan for hvordan problemene skal løses. 55 prosent mente det samme om Obama. I Texas var de tilsvarende tallene 66 og 53.

Helsevelgere støttet Clinton

De politiske temaene hadde ikke svært mye å si for hvordan velgerne stemte, mener McDermott. Av de velgerne som mente økonomien var den viktigste saken, ga en overvekt av velgerne Clinton støtte. De velgerne som mente helse var den viktigste saken ga sin soleklare støtte til Clinton, mens de velgerne som mente Irak-krigen var det viktigste spørsmålet, delte seg på midten mellom Clinton og Obama.

Test deg selv: Hvilken presidentkandidaten støtter du?

Clinton fikk støtte fra sine kjernevelgere i Ohio og Texas. Hun fikk solid støtte fra kvinner, eldre velgere, velgere som regner seg som demokrater, og velgere med lav utdanning og lav inntekt. Obama fikk støtte blant de mer velstående, amerikanere med afrikansk opprinnelse, uavhengige og liberale velgere og yngre velgere.

I Ohio stemte 58 prosent av kvinnene på Clinton, og hele 68 prosent av de hvite kvinnene. Av mennene fikk hun stemmene til 59 prosent. Obama fikk 84 prosent av stemmene til svarte menn, og 87 prosent av stemmene til svarte kvinner.

Vant latinamerikanerne

I Texas vant Clinton også blant en annen viktig gruppe: den latinamerikanske befolkningen. Hun fikk 67 prosent av stemmene, mens Obama fikk 31 prosent.

Med nattens resultater fortsetter den knallharde kampen mellom demokratenes to presidentkandidater. Mange kommentatorer mener dette vil styrke den republikanske kandidaten, John McCain, og splitte demokratenes stemmer.

Liten endring

På det som ble kalt Supertirsdag, 5. februar, sa 72 prosent av velgerne som stemmer demokratisk at de ville være fornøyd med Clinton som presidentkandidat, mens 70 prosent sa at de ville være fornøyde med Obama. I Ohio og Texas fire uker etter, var tallene omtrent uendret. 71 prosent av Ohio-velgerne og 70 prosent av Texas-velgerne sier de er fornøyd med Clinton som deres presidentkandidat. For Obama var tallene henholdsvis 69 og 66 prosent.

Det har også vært liten endring i hvordan velgerne oppfatter Clinton og Obamas kampanjer. På Supertirsdag mente 50 prosent av velgerne at Clinton hadde angrepet Obama urettmessig, mens 38 prosent mente at Obama hadde gjort det samme mot Clinton. I går var tallene henholdsvis 54 og 37 prosent i Ohio, og 52 og 35 prosent i Texas.

MIKE STONE