Verdens verste audition — se video nederst

Scenen under X Factor både i Norge og utenlands er full av lykkejegere som jamrer verre enn fulle katter.

De skjønner det bare ikke selv.

Kandidatene hører ikke forskjell på bra og dårlig. Og det har et navn: Dunning-Kruger-effekten.

Kort fortalt handler det om at vår uvitenhet begrenser vår evne til å erkjenne vår egen uvitenhet, skriver danske bt.dk.

Vi regnet med at de hadde en idé om sitt nivå, og at de ikke hadde det, overrasket oss virkelig.

David Dunning

Supermennesker

Svært få kan synge som Elvis og Beyonce. Likevel er det overraskende mange som tror de kan nettopp det.

— Når du er inkompetent, er de evner du skal bruke for å gjøre bra akkurat de samme som du bruke for å gjenkjenne hva som er bra, sier psykologen David Dunning til New York Times. Sammen med kollega Justin Kruger undersøkte han fenomenet allerede i 1999.

Ifølge Dunning-Kruger-effekten, oppdager X Factor-deltakerne aldri sine egne feil og mangler, ettersom de ikke har evnen til å skille vakker sang fra pinlig karaoke. Det fører til at de innbiller seg at de er supermennesker, som ikke kan begå feil.

Siden de aldri oppdager sin egen mangel på sangtalent, vil de ikke nødvendig forstå det selv om andre forteller dem at de synger elendig.

I de tilfellene der deltakerne faktisk trodde at de sang godt og blir lei, kan det være snakk om en psykologisk effekt, sier professor i kommunikasjon, Kim Schrøder, til bt.dk.

Vil bli rik og berømt

Han mener likevel fast at de fleste elendige sangere i X Factor vet at de ikke holder mål.

— I vår kultur skal man vise at man kan bli rik og berømt. Mange tar sjansen i X Factor, selv om vet godt at de ikke kommer til å gå videre. Går det, så går det. De er tilfredse med at de fikk iscenesatt seg selv, sier Schrøder.

Dunning og Kruger undersøkte amerikanske studenter som hadde vært med på en prøve i grammatikk. Studentene ble spurt hvordan de trodde de hadde gjort det - og de svakeste var mest optimistiske.

— Man skulle tro at de ville være i stand til å vite om de hadde svart rett eller feil. Likevel var det studenter som var virkelig dårlige i grammatikk som ikke visste at de var dårlige. Vi regnet med at de hadde en idé om sitt nivå, og at de ikke hadde det, overrasket oss virkelig, sier David Dunning.

Kjendisdommeren Simon Cowell stemplet for et par år siden denne opptredenen som verdens dårligste audition: