USA forbereder seg på orkanen Sandy, som kan treffe New York mandag.

Nyhetsbyrået AP har satt opp fem grunner til at Sandy blir en superstorm:

1. «Extratropical storm»

Sandy beveger seg sakte i nordlig retning. Den er er ventet å utvikle seg til en «extratropical storm». Mens vanlige orkaner får sin energi fra varmen i vannet under dem, vil en «extratropical storm» være drevet av temperaturforskjeller i atmosfæren.

2. Tidlig vinterstormDet er ventet at Sandy vil slå seg sammen med en vinterfront fra vest. En tidlig vinterstorm vil også bidra til å trekke Sandy inn mot USAs fastland.

3. Arktisk luft fra nord

Kald luft fra Canada er også ventet å møte Sandy og vinterstormen fra vest. Myndighetenes mareritt er at den kraftige vinden får følge av inntil 300 millimeter regn og hele 600 millimeter snø.

4. Fullmåne gir høyvann

Om ikke alle de andre faktorene skaper nok problemer, gjør fullmånen situasjonen enda verre. På grunn av fullmånen vil høyvannet gå enda høyere enn vanlig, noe som vil føre til at vindene vil kunne føre vannet enda lenger inn i lavtliggende områder. Kombinert med den kraftige nedbøren som er ventet, har myndighetene satt i gang tiltak mot flom.

5. Snø og vind kan gi strømbrudd

Uvær i USA har de siste årene ført til at hundretusener av mennesker langs østkysten har mistet strømmen, ofte for flere dager. Den ventede superstormen kan ta strømmen på måter: Vind med en hastighet på opptil 120 kilometer i timen kan velte trær over kraftledninger, samtidig som det store snøfallet i seg selv kan velte trærne som overlever vinden.

ADVARES: Fotgjengere passerer Times Square i New York.
SCANPIX