Offentlige steininger blir stadig hyppigere i de områdene av Somalia som er kontrollert av den militante islamske al-Shabaab-militsen.

200 tilskuere overvar forleden avstraffelsen i en landsby ca. 400 kilometer fra hovedstaden Mogadishu, hvor en 20-årig skilt kvinne ble steinet i hjel for å ha hatt en affære med en 29-årig ugift mann.

Smertefull død

Kvinnen ble begravd til hoftene før hennes bødler med byger av stein sørget for å gi henne en smertefull død. Ved samme arrangement ble kjæresten straffet med 100 piskeslag. Ifølge dommeren førte det ulovlige forholdet til at kvinnen fødte et dødfødt barn.

Det er minst andre gang den rabiate bevegelsen steiner en kvinne til døden for utroskap. Ifølge al-Shabaabs fortolkning av Koranen kan alle som på et tidspunkt i sitt liv har vært gift, dømmes til døden for utroskap hvis de har en affære. En ugift person vil få 100 piskeslag for samme forbrytelse.

Utsatt dom for å føde

Tidligere i måneden ble en mann steinet til døde i havnebyen Merka sør for hovedstaden på grunn av et seksuelt forhold til en kvinne. Den gravide venninnen fikk utsatt dødsdommen ved steining til hun har født sitt barn. Kort før ble to andre menn dømt for spionasje og steinet i hjel.

Ingen styrer

Somalia har ikke hatt noen fungerende regjering på 18 år, og den nåværende FN-støttede overgangspresidenten, Sharif Sheik Ahmed, har ikke en gang kontroll med hele hovedstaden. Også han går inn for islamsk sharialov, men i en mildere utgave.

Al-Shabaab-militsen antas å ha nære forbindelser til det globale al Qaida-nettverket.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

INGEN KONTROLL: Sharif Sheik Ahmed skal være Somalias leder. Men kontroll har han ikke.
Mohamed Sheikh Nor