• Jeg er enda mer opprørt etter besøket på Sellafield-anlegget. Det har vært deprimerende å se utslippsrørene med egne øyne.

Miljøvernminister Børge Brende var oppgitt etter tirsdagens besøk på det omstridte atomanlegget i Nordvest-England. Det som provoserte ham aller mest, er at britiske myndigheter har avvist å lagre det radioaktive stoffet technetium i underjordiske deponier, noe som ville løst problemene med utslippene som når norskekysten.

Hoderystende

— Helsedepartementet har avslått en slik løsning fordi det hefter en ørliten liten risiko for at technetium kan sige ut av beholderne som er innstøpt i betong og befinner seg langt nede i fjellet. Derfor velger de å kjøre alt sammen rett ut i havet. Da betyr ikke risikoen noen ting lenger. For da forsvinner det over til naboen, sier en hoderystende Brende.

Han bruker betegnelsen «presumptivt gode nabo» om Storbritannia. Han legger ikke skjul på at Sellafield er blitt en belastning i forholdet mellom Norge og naboen i vest.

Også Statens strålevern i Norge mener den britiske begrunnelsen for å la atomavfallet strømme ut i sjøen er paradoksal.

— Jeg har svært vanskelig for å forstå argumentasjonen, sier avdelingsdirektør Per Strand som deltok på møtene med Sellafield-ledelsen.

Ifølge Brende var det en svært tøff tone under møtet tirsdag.

Natt og dag

Den norske og britiske virkelighetsbeskrivelsen omkring Sellafield-utslippene er som natt og dag. Mens Brende hamrer løs og frykter de stadig økende bequerell-nivåene i norsk hummer, skalldyr, tang og tare, slår talsmenn for anleggets eier BNFL skråsikkert fast at frykten for technetium-utslippene er totalt ubegrunnet.

— Bekymringen i Norge og andre land mangler forankring i vitenskapelig dokumentasjon, sier pressetalsmann Jamie Reed til BT. Han la til at det er helt uaktuelt å lagre technetium i deponier under jorden, slik Norge krever som foreløpig løsning.

— Men den idéen er forlatt og endelig begravd av oss, sier Reed.

TRYKKET STEMNING: – Besøket på Sellafield var deprimerende, sier miljøvernminister Børge Brende.
Arkivfoto: Richard Sagen