— Vi sitter nå i to drosjer eskortert av to politibiler på vei til Agadir i Marokko, forteller Lynngård til bt.no i morgentimene tirsdag.

Sammen med Ronny Hansen og Rolf Wermundsen fra Støttekomiteen for Vest-Sahara, stortingskandidat og tidligere AUF-leder Eva Kristin Hansen og Kristian Tangen fra Fagforbundet kom Lynngård mandag til Vest-Saharas hovedstad Laayoune for å skaffe mer informasjon om angivelig brudd på menneskerettene, og vilkårlige arrestasjoner og rettssaker etter demonstrasjoner.

Et av målene var å få overvære en rettssak mot 16 ungdommer i dag. Den norske delegasjonen hadde avtalt å møte dommeren klokken 09.00, men politisjef Hassan Ghafari i Laayoune sørget for å torpedere dette.

Opprørspoliti

Den norske delegasjonen ble korporlig kastet ut av hotellet sitt en drøy time etter midnatt av bevæpnet opprørspoliti.

Noen timer tidligere hadde de fått beskjed om å komme seg ut av Vest-Sahara av politisjefen, som Ronny Hansen fra Støttekomiteen for Vest-Sahara mener å gjenkjenne som en beryktet torturist. Nordmennene ble plassert i to drosjer og har fått beskjed om at de blir kjørt til Agadir i Marokko, en kjøretur på 10 - 12 timer.

— Hele kvartalet rundt hotellet var avsperret av opprørspoliti, forteller Lynngård.

Det var sent mandag kveld den norske delegasjonen ble innkalt til politiet etter at den hadde forhørt seg om menneskerettighetsforkjemperen Latif Allal. Han ble arrestert mandag ettermiddag etter at delegasjonen hadde hatt kontakt med ham.

— Vi har fått vite etter at han ble løslatt etter at vi var sendt ut av byen. Han skal være rundjult og sterkt forslått før han ble satt fri, forteller formannen i Raftostiftelsen.

Okkupert

Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975.

Da Raftostiftelsen i 2002 tildelte menneskerettighetsforkjemperen Sidi Mohammed Daddach Raftoprisen, skapte dette sterke reaksjoner hos marokkanske myndigheter. Representanter for Marokkos ambassade i Oslo dukket opp på pressekonferansen i forbindelse med tildelingen i Bergen og tok sterk avstand fra tildelingen. Dette ble senere fulgt opp med leserbrev i blant annet Bergens Tidende.

Den norske delegasjonen vil rapportere til den norske den norske ambassadøren i Marokko, Arne Åsheim, om hendelsene i Laayoune. Det er allerede tatt kontakt med norske stortingsrepresentanter.

Delegasjonen vil gjøre opp status etter ankomsten til Agadir om hva den skal foreta seg videre.

DEPORTERT: Raftostiftelsens formann Arne Lynngård.
GIDSKE STARK