Grunnen er at det dypfrosne området kan gjemme enorme verdier, i form av frosset vann. Vann er mangelvare på månen. Det er derfor svært verdifullt, og kan gi grunnlag for en månebase om det virkelig finnes.

Kaldt, kaldt kaldt Det er NASAs nye månesonde Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) som har sendt hjem bilder fra månens sydpol. LRO er i nå gang med temperaturmessig kartlegging av månen, og dataene fra sydpolen er oppløftende.

Det viser seg nemlig at bunnen av Shackletons krater, der solen aldri når, er et av de kaldeste stedene i hele solsystemet, hele 238 minusgrader midt på dagen.

Det er oppløftende, for hvis kometer noen gang har krasjet i området med vann inni seg, slik det har skjedd på jorden, er det gode muligheter for at vannet fortsatt er der, i form av is.

Vann kan bli mye Vannet er naturligvis ikke lett tilgjengelig. Om det finnes, vil det høyst sannsynlig ligge et godt stykke under bakken, mer dypfrosset enn vi med våre hjemmefrysere kan forestille oss.

Likevel håper NASA at de kan bruke vannet til både drikkevann, rakettdrivstoff og mye mer. Hvis vannet er der, kan det bli akkurat på sydpolen at NASA legger månebasen, som er en av flere muligheter NASA ser for seg i den videre utforskningen av solsystemet vårt.

NASA HANDOUT