TRON STRAND

Årsaken til at politiet nå går ut med bilder av mannens ansikt, er at bildene hvor ansiktet var sladdet ikke ga noen avgjørende tips eller gjennombrudd i etterforskningen.

Vet ikke om han er morderen

Politiet tror mannen på bildene er identisk med drapsmannen av tre hovedgrunner: Klærne hans er identiske med de morderen bar, vitner har forklart at mannen likner morderen og bildene fra overvåkingskameraene på varehuset NK ble tatt opp tre minutter før utenriksminister Anna Lindh ble knivstukket.

Men samtidig vet de ikke om mannen er morderen.

— Men vi må ha kontakt med ham for å komme videre, uttaler politiets talskvinne, Stina Wessling.

Sikre tekniske bevis

I tillegg har politiet trolig sikre tekniske bevis i form av blod fra gjerningsmannen. Han må åpenbart ha skåret seg selv da han på en ytterst voldsom måte angrep Anna Lindh. Den korte morakniven ble stukket inn i Lindh mage og bryst gang på gang.

Dette betyr at politiet trolig har sikre, tekniske bevis som kan sammenholdes med den som eventuelt pågripes.

Stina Wessling vil av hensyn til etterforskningen ikke kommentere blodfunnet. Hun vil heller ikke uttale seg om hvor mange personer politiet nå jakter på blant Stockholms kriminelle. Men natt til søndag skal det ha blitt gjennomført flere aksjoner mot navngitte personer.

At politiet har satset alt på at morderen er svensk og fra Stockholms-området, fremstår som litt av en gåte. Ingen har hørt ham snakke. Politiet innrømmer at gjerningsmannen kan ha rømt ut av landet. Da er det underlig at det ikke ble innført styrket grensekontroll etter drapet. Men mannen er omsider blitt ettersøkt gjennom Interpol og i hele Europa.

Hard kritikk mot Säpo

Kritikken mot Sikkerhetspolitiet, Säpo, tiltar i styrke. Säpo har ansvaret for sikkerheten til regjeringsmedlemmene. Ifølge opplysninger i Svenska Dagbladet alarmerte Utenriksdepartementet Säpo om trusler og episoder Anna Lindh var utsatt for. Før valgkampen skal Säpo ha besluttet at utenriksministeren skulle få beskyttelse hver gang hun opptrådte i offentligheten. Det er uklart hvorfor hun ikke var ledsaget av livvakter ved minst fire anledninger. Säpo vil ikke kommentere saken før tidligst i dag.

UTEN SLADD: Svensk politi valgte søndag å vise ansiktet til mannen de tror kan være Anna Lindhs drapsmann. Håpet er at noen skal kjenne igjen mannen og tipse politiet om hans identitet.
POLITIET, SCANPIX