Villa Epecuén ble grunnlagt på 1920-tallet ved bredden av den svært saltholdige innsjøen med samme navn, rundt 600 kilometer sørvest for Buenos Aires.

Den tidligere svært så idylliske byen ble med årene et yndet turistmål.

Saltkonsentrasjonen i innsjøen, som er ti ganger høyere enn i vanlig saltvann, gjorde at badegjestene nærmest fløt oppå vannet — omtrent som i Dødehavet.

På 70-tallet var innbyggertallet steget til rundt 5000. Epecuén hadde egen jernbanestasjon og fikk besøk av opptil 20.000 turister årlig, ifølge nyhetsbyrået AP.

Slukt av saltvann

Men så skjedde det noe. Det begynte å regne mer i området enn vanlig. Kraftig tilsig fra de omkringliggende åsene gjorde at vannstanden i innsjøen begynte å stige. Og så - i november 1985 - gravde saltvannet seg gjennom den ytre jordvollen som beskyttet byen. Epecuén ble oversvømt.

De neste åtte årene fortsatte vannstanden å stige sakte men sikkert, og da toppen ble nådd i 1993 lå hele Epecuén rundt 10 meter under vannoverflaten.

Siden har vannet begynt å trekke seg tilbake, og nå i 2013 er store deler av den forhenværende turistbyen kommet til syne. I tillegg er den tilbakevendte spøkelsesbyen i ferd med å bli en turistattraksjon på ny.

Mannen som aldri dro

I dag er det lite som minner om det gamle Epecuén. I flere tiår har vann og salt skuret og tæret på bygningene.

Tilbake står noe som minner om et post-apokalyptisk filmsett: Et nedrustet bilkarosseri. Et frittstående toalett. En trapp opp til en annen etasje som ble vasket bort for lenge siden. En ensom strømstolpe. Døde trær. Sprukken jord.

De som måtte finne på å reise dit i dag, vil etter all sannsynlighet treffe på en eldre herre ved navn Pablo Novak. 82 år gamle Pablo har nemlig aldri forlatt byen i sitt hjerte, og tar fortsatt imot turister som finner veien til Epecuén.

Pablo er også hovedpersonen i den kommende dokumentarfilmen til norske Anders Flatlandsmo, som for tiden er på innspilling i nettopp Argentina. Prosjektet fikk 60.000 kroner i støtte av Kulturrådet i fjor.

sz33c6d8.jpg
Ap