— Når skal kvinnene få demonstrere i Kabuls gater? blir det spurt fra salen under pressekonferansen i kvinneministeriet.

— Hvis de trenger å demonstrere, kan de gjøre det, men det er ikke nødvendig fordi vi i departementet vil ivareta deres interesser. Om de likevel skulle finne en grunn, kan de bare demonstrere, da vil vi marsjere med dem, svarer kvinneminister dr. Sima Samar.

Prominenser

Afghanske kvinner feiret kvinnedagen i departementet for kvinnespørsmål.

Bianca Jagger, ambassadør for UNICEF var der.

Mary Robinson, FNs høykommisær for flyktninger, var der.

Attiya Inayatullah, pakistansk kvinneminister, var der.

Lederen for overgangsregjeringen i Afghanistan, Hamid Karzai, var der.

Vanlige afghanske kvinner var der ikke.

Klar i plastpose

Senere fant vi dem. De vanlige kvinnene.

I en hage utenfor et bakeri finansiert av FNs matvareprogram. Der var de samlet, de dobbeltarbeidende; mødre, bakere, advokater, lærere sykepleiere og leger.

Flere hundre kvinner samlet til taler og appeller. Flere hundre kvinner.

Afghanistan trenger sårt til gjenoppbyggingen av landet.

Men i plastposer og nett ligger den lyseblå burkaen klar.

Til hjemturen.

«Ikke mentalt forberedt»

Hardt vinterlys gjennom lyseblå gardiner legger rommet i blått.

Burklablå tørklær og forklær.

Pastabakeriet leverer mat til 62 familier, 620 kg pasta i måneden. 27 kvinner jobber her, de fleste enker. Lønnen er seks kg hvete pr dag. FNs matvareprogram WFP finansierer 42 slike pastabakerier i Kabul.

Shebozei Habibullah (34) er enke og har to barn. Mannen døde i kamp for 11 år siden. Hun er leder for pastabakeriet, og hun forteller at Taliban visste at de drev butikk i bakgården.

De tillot det, men kvinnene ble ofte forhørt og trakassert.

— Hverdagen er lettere nå, men vi har fortsatt langt igjen. Kvinner bruker fortsatt burka. Fordi de er sjenerte eller redde. Mange ser på oss når vi går uten burka, men ingen plager oss. Vi er ikke mentalt forberedt på å kaste den enda, vi må gå sakte frem. Det er likevel ikke burkaen som er det største problemet. I et land hvor nitti prosent er uten utdanning og hvor bare få har arbeid, er det andre ting enn symbolske klesplagg vi må konsentrere oss om.

BURKA: For første gang på 23 år ble 8. mars feiret i Kabul i går. Burkaen er fortsatt i bruk på gatene i Kabul, men sko med høye heler, som var forbudt under talibanregimet, pynter kvinnene seg med.
FOTO: ROAR CHRISTIANSEN