KLAUS JUSTSEN

I går morges erklærte president Bush seieren i Irak fra dekket på hangarskipet Abraham Lincoln. For ham var det helt naturlig at den militære triumfen ble feiret om bord på Abraham Lincoln, hvis piloter slapp en tredjedel av bombene over Irak.

Presidenten kom seks timer før han holdt talen, og han overnattet før helikopteret brakte ham tilbake til landjorden. Presidenten kunne også ha ankommet i helikopter, men da hadde han ikke hatt noen unnskyldning for å trekke i uniform og sprade rundt på dekk som en gråhåret utgave av Tom Cruise i filmen Top Gun.

Skuespillet var nøye regissert, og det er ingen tvil om at bildene vil bli brukt om og om igjen ved neste års valgkamp. Ingen skal få anledning til å glemme at det var president Bush som førte USA til seier i Irak og står i spissen for krigen mot terror.

Fåmælt om ABC-våpen

Med sin 20 minutter lange tale gjorde president Bush det klart at han håper amerikanerne vil beskjeftige seg mer med den fortsatte krigen mot Osama bin Laden og hans al Qaida-nettverk enn med utviklingen i Irak. Det første kan føre til nye seire, mens det andre er preget av en usikkerhet som kan få et kritisk omfang hvis de antiamerikanske demonstrasjonene fortsetter. I går ble ytterligere tre menn fra listen med de 55 mest ettersøkte arrestert, men Saddam Husseins skjebne er fortsatt uviss. Derfor var det også med fullt overlegg at krigen i Irak — akkurat som krigen i Afghanistan - ble degradert til et slag i krigen mot terror.

Nesten ingenting ble sagt om de kjemiske og biologiske våpnene som var hovedbegrunnelsen for å gå til krig. «Vi leter etter dem». Til gjengjeld vendte presidenten flere ganger tilbake til den påståtte forbindelsen mellom det avsatte regimet i Bagdad og al Qaida.

Talen inneholdt også de velkjente løftene om at presidenten ikke bare vil føre krig mot terror, men også har tid og krefter til å ta fatt på en løsning av USAs økonomiske problemer. Men denne kursen blir også knyttet sammen med den militære innsatsen.

Håper velgerne tilgir

Etter besøket på hangarskipet fløy president Bush derfor til en fabrikk sør for San Francisco, der de pansrede Bradley stridsvognene blir fremstilt, for å snakke om skatteplanen. Besøket skulle understreke påstanden om at presidenten har lært av farens feiltak etter Golfkrigen i 1991 - der nølende innsats mot økonomiske problemer førte til det sviende nederlaget i november 1992.

Etter talen på Abraham Lincoln er det opplagt at økonomien står øverst på presidentens dagsorden, men det skjer med sats på en militær plattform. I 1992 var det ikke nok til å sikre gjenvalg, men presidenten og hans rådgivere har for lengst erkjent at situasjonen i 2004 vil være en helt annen.

Etter den første krigen i Golfen vendte nesten alle de amerikanske styrkene raskt hjem igjen, og resten av problemet Irak ble overlatt til FN. Denne gangen vil mer enn 100 000 amerikanere være i Irak ved valget, og krigen mot terror er ikke avsluttet før november neste år. Ved å understreke den militære tilknytningen gjorde president Bush det klart at han håper på at velgerne vil tilgi ham de økonomiske problemene, fordi de ser på ham som den rette lederen av krigen mot terror. Enkelte tvilere kan overbevises med bildene av presidenten som jagerpilot.