Like før jul ble det populære nettstedet Twitter angrepet av noen som kalte seg Iranian Cyber Army. Twitterbrukerne ble videreført til et nettsted med støtteerklæring til det iranske regimet og et antiamerikansk budskap.

Navnet «Iranian Cyber Army» skal tas bokstavelig, ifølge TechCrunch.com, Washington Posts teknoblogg. Bloggen hevder å ha sikre kilder på at dette er en avdeling i den iranske hæren som gjennomførte et hevnangrep, fordi Twitter har spilt en sentral rolle i opprøret mot regimet.

Dersom Iran har opprettet er cyberhær, er de imidlertid ikke de første. Alle de store militærmaktene har nemlig rustet opp sine digitale våpenarsenaler de siste par årene.

Det nye våpenkappløpet

Cyberkrigen er allerede begynt, og slagmarken er aldri øde.

Hver dag, 24 timer i døgnet, angriper russiske, kinesiske og amerikanske datamaskiner hverandre på nye og finurlige måter. De vanligste cyberangrepene er såkalte tjenestenektelsesangrep, eller DoS, for de innvidde. Universitetslektor Gisle Hannemyr ved Institutt for informatikk ved universitetet i Oslo forklarer:

— Et tjenestenektelsesangrep betyr at man retter så mange henvendelser mot en server at den ikke klarer å betjene forespørslene og bryter midlertidig sammen, forklarer Hannemyr.

Estland ble utsatt for et slikt angrep i april 2007. Angrepet kom like etter at landet hadde fjernet en statue av en russisk soldat fra annen verdenskrig. Det ble derfor spekulert i om Russland sto bak offensiven.

Kinesisk spionnettverk

En mer avansert form for nettkrigføring er å snike en kode inn i fiendens systemer. Amerikanerne opplyste i april i fjor at de hadde funnet en kinesisk kode inne i noen av sine datamaskiner som styrer elektrisitetsnettet.

Tidligere i år ble Kina anklaget for å ha et verdensomfattende spionnettverk, kalt GhostNet, som hadde hacket seg inn i datamaskiner over hele verden. Dataeksperter hevdet at Kinas spøkelsesnettverk hadde tatt seg inn i statlige datasystemer i Europa og Sør-Amerika, og at nettverket var så avansert at det kunne slå på infiserte maskiners videokamera og mikrofon og avlytte rommet den sto i, skriver The Independent.

Slike nettverk kan også ta seg inn i fremmede PC'er og bruke dem i cyberkrigen. Sannsynligvis er også norske PC-er uvitende blitt «leiesoldater» i slike angrep, sier leder i Telenors sikkerhetssenter, Frank Stien, til Aftenposten.

Hybridkrig

Cyberkrig kan innebære at man setter store og sentrale funksjoner i et samfunn ut av spill, som for eksempel elektrisitet, bankvesen, vannføring eller kommunikasjon.

Internettekspert Hannemyr mener det er sannsynlig at de fleste nasjoner nå har utviklet militær kapasitet som gjør dem i stand til både å angripe og forsvare seg digitalt. Stadig oftere blir også cyberkrig brukt i kombinasjon med konvensjonell krigføring.

Dette har Pentagon gitt navnet «hybridkrig». Det ble brukt av russerne da de invaderte Georgia i august 2008. Men det er ikke bare Russland og Kina som er på offensiven.

  • Dersom Al Jazeera skriver negativt om USA på sine nettsider, får de ofte dataproblemer etterpå, sier Hannemyr.

FN-avtale om nettsikkerhet

Det er ikke lett å finne fingeravtrykk på nettet. Derfor er det selvsagt en mulighet for at Iranian Cyber Army bare er en gruppe anti-amerikanske hackere. Ingen nasjon har hittil innrømmet å stå bak direkte cyberangrep.

Men det er allerede forsøk på gang for å forhindre en ukontrollert opptrapping av cybervåpen. For et par uker siden ble det kjent at USA og Russland har begynt samtaler om en felles avtale for å forhindre et nytt våpenkappløp, denne gang på nettet.