I Europa er det ikke bare i Norden det er kaldt. Verst rammet er Polen, der minst 122 mennesker har frosset i hjel de siste ukene.

Bare i nyttårshelgen ble 13 personer funnet døde etter flere dager med temperaturer ned mot 25 minusgrader. De fleste av ofrene var hjemløse.

20.000 i biltrøbbel

I Danmark krevde kulden to menneskeliv i desember, og myndighetene frykter flere dødsfall når neste kuldebølge nå kommer.

I Storbritannia feier snøstormer sørover fra Skottland, og ventes å ramme London tirsdag eller onsdag. Bilorganisasjonen AA mottok mandag hele 20.000 nødsamtaler fra bilister som hadde fått trøbbel i vinterværet.

I Frankrike var det mandag store forsinkelser i hurtigtogtrafikken på grunn av snøfall, og flere flyavganger var også innstilt.

Snørekord Også flere steder i Asia har kulde og snø ført til problemer og kaos. Etter to dager med kraftig snøfall var det trafikkaos i gatene i Beijing mandag. Over 30 centimeter med snø falt ned over den kinesiske hovedstaden i helgen, det er det kraftigste snøfallet på over 50 år.

Hundrevis av fly— og togavganger ble innstilt. Det var trafikkaos i gatene og mange skoler holdt stengt.

I Sør-Koreas hovedstad Seoul ble det satt ny nedbørsrekord da det falt 28 centimeter snø på ett døgn. Det er den største snømengden siden målingene begynte i 1937, opplyser landets statlige værtjeneste.

Kulden som sprer seg over Asia og Europa skyldes en kaldfront fra Sibir.

Frosne appelsiner Også i USA er det kaldt. Temperaturen ventes å krype ned mot null så langt sør som i Florida, ifølge amerikanske meteorologer. De kalde luftmassene vil trolig ligge over området hele uken. Floridas viktige sitrusavlinger kan bli ødelagt dersom nattetemperaturene blir liggende under null flere timer i strekk.

Også sørstatene Alabama og Mississippi kan vente seg kaldt vintervær denne uken.

Været i store deler av det østre USA er uvanlig kaldt. Mange steder synker temperaturen til under 10 minus nattetid. I Minnesota, der innbyggerne er vant til kaldt vær, ble det i helgen målt 38 minusgrader. Så kaldt har det ikke vært på over 20 år.