KLAUS JUSTSEN

Washington

Walter F. Mondale (74) (bildet) er på nippet til å følge inntrengende oppfordringer fra partifeller og stille opp i hjemstaten Minnesota. Demokratene vurderer ham som den ideelle etterfølgeren til senator Paul Wellstone, som sent fredag omkom i en flyulykke.

Ved valget om åtte dager står kontrollen over Senatet, der demokratene i dag har en enkelt stemmes flertall, på spill. 34 av de 100 plassene er på valg, og republikanerne hadde satt mye inn på å velte den venstreorienterte Paul Wellstone.

Søndag gjorde demokratiske ledere det klart at det av respekt for den omkomne ikke vil bli tatt noen rask avgjørelse. Ifølge høytstående kilder vil Wellstones to voksne sønner, som ikke var med i flyet, i denne uken gjøre det klart at de håper at Mondale vil etterfølge deres far.

Kilder nær den tidligere visepresidenten antyder at han vil være klar til å trå til på kort varsel, men ikke ønsker å treffe noen forhastet beslutning som kan gi politiske motstandere ammunisjon i en valgkamp som nå bare blir få dager lang.

Mens det i andre amerikanske stater ville være umulig å få en nytt navn på stemmeseddelen med så kort frist, kan navnene i Minnesota skiftes ut inntil torsdag ettermiddag. Deretter trykkes 3 millioner nye sedler.

I Washington gjorde demokratiske ledere det klart at de om nødvendig ville legge hardt press på Walter Mondale. For dem er den aldrende politikeren det beste kort i kampen om en post som kan få avgjørende betydning for de kommende års politiske kurs.

Meningsmålinger tyder på at republikanerne har gode sjanser for å holde fast på det knepne flertallet i Representantenes hus, der alle 435 plassene står på spill neste tirsdag. Mister demokratene flertallet i Senatet, vil president George W. Bush nesten uhindret kunne gjennomføre sitt politiske program.

Den republikanske kandidaten til den ene av Minnesotas to plasser i Senatet, tidligere borgermester Norm Coleman, har avlyst alle valgmøter og uttrykt sin sympati med Wellstones familie. Begge partier har avlyst alle møter og trukket tilbake alle annonser.

Coleman vil først gjenoppta sin kampanje når demokratenes nye kandidat har innledet sin. Selv republikanske ledere erkjente søndag at det for Coleman vil bli vanskelig hvis ikke umulig å beseire Mondale.