HEIDI PLOUGSGAARD

Da millioner verden over så Madonna og andre kunstnere slå et slag for miljøet ved Live Earth-konserten i juli, var barna fra det lille stedet i det nordvestlige England med på video, med en rap om å begrense CO2-utslippene. Nå har flere andre byer latt seg inspirere.

Gjør noe med problemet

Det var som om himmelen denne dagen åpnet seg for å understreke Ashton Hayes' poeng.

Regnet falt i strie strømmer, det førte til oversvømmelser og seks dødsfall i byer rundt om i Storbritannia.

I Ashton Hayes steg vannet flere steder over veinivå, slik at bilene fikk problemer med å kjøre. Gutter brukte muligheten til å plaske sine blåhvite skoleuniformer gjennomvåte, de fleste andre foretrakk å være innendørs.

Seinere har regnet bare fortsatt og fortsatt.

Det er nettopp dette de 1000 innbyggerne i det lille hjørnet av nordvestlige England vil gjøre noe med. Klimaforandringer fører til ekstremvær. Denne sommeren er den våteste i Storbritannias historie. Fjoråret var det varmeste. I Ashton Hayes vil man ikke lenger nøye seg med å være tilskuer. Landsbyen har gjort det til sin felles ambisjon å bli Storbritannias første CO2-nøytrale by.

— Vår innsats betyr kanskje ikke så mye i det totale regnskap, men ett sted må vi begynne, og vi kan alle gjøre mer, sier initiativtaker Gary Charnock.

Stedet ligner de fleste andre landsbyer som er gjemt i det britiske bakkelandskapet i Cheschire. Velpleide hager omkranset av nydelige stakittgjerder ut mot snirklede gater. Store trær som skjermer husene nok til å gi et inntrykk av idyllisk landliv. Men dette lille paradisiske stedet med 350 hus er alt annet enn normalt. En grønn revolusjonerende bølge har skyllet inn over stedet. Prosjektets tilleggsgevinst er at folk har lært hverandre bedre å kjenne.

Enkle initiativ

Mange av de grønne initiativene er ganske enkle.

Rengjøringspersonalet på den lokale skolen bruker vann som er varmet opp av solfangere på taket, i tillegg til en liten vindmølle. Mange pensjonister har begynt å bruke små trykkokere, som bruker mindre strøm enn en tradisjonell ovn. På skolen lærer barna å slå av elektriske apparater som står på standby. Og foreldrene er blitt flinkere til å la barna gå eller sykle til skolen.

— I dag er det faktisk ofte barna som spør foreldrene om de virkelig behøver å bli kjørt, forteller skoleleder Rob Ford på Ashton Hayes Primary School.

Mange har isolert husene sine bedre. De har skiftet til energibesparende pærer. De henger tøyet ut, heller ennå bruke tørketrommelen. Bruker mer grønn energi, i form av ved og solceller. Selv kirken har satt opp solfangere på taket. Det er blitt plantet flere trær - det mangler nå kun 2000 på landsbyens målsetting om beplantning av 16.000 trær. Midt i byen har geolog Jacqui Malpas gjort forhagen sin om til kjøkkenhage. Selv skeptiske Barry Cooney, eier av den lokale puben Golden Lion, har latt seg rive med. Kanskje det skyldes at karbondioksid er blitt et samtaleemne på puben, på linje med fotball. For Cooney har engasjementet ført til 2000 kroner i redusert månedlig strømutgift - en behagelig gevinst.

— Dette har også de 200 andre pubene i kjeden begynt å lære av, sier Cooney.

Mindre reising

Det vanskeligste for folk har vært å skjære ned på reiseaktiviteten. Enkelte foreldre blir etter en flytur belært av sine barn om at de nå har «slått i hjel en isbjørn». Et lokalt firma har funnet et alternativ, og stiller utstyr for videokonferanser til rådighet.

Prosjektet støttes av regjeringen. En viljesterk grasrotbevegelse som den i Ashton Hayes er akkurat det som trengs.

Tidligere statsminister Tony Blair gjorde mye for å sette klimaet på både den nasjonale og internasjonale dagsorden. Hans avløser i Downing Street Gordon Brown har samme holdning. Den såkalte Stern-rapporten, som slo fast at det vil være billigere å forebygge klimaendringer enn å leve med konsekvensene, synes å ha lagt et grunnlag for holdningsendring blant Storbritannias elite. Brown har nå sikret at CO2-nøytrale hus skal fritas for avgift. Selv Prins Charles har involvert seg, og har grunnlagt den bærekraftige byen Poundbury ved Dorchester.

Den jevne brite synes imidlertid fortsatt å mangle entusiasme for den grønne dagsorden. En meningsmåling fra juni blant 2032 briter viste at 56 prosent ikke er overbevist om at klimaet er i endring. Men 30 prosent av landets samlede CO2-utslipp kommer fra private husholdninger, og det er nødvendig å få folk til å endre vaner.

Mange blir inspirert

Regjeringen har sagt at CO2-utslippene skal reduseres med 60 prosent innen 2050. Ashton Hayes har vist hvor veien går. Flere enn 30 bysamfunn har i dag latt seg inspirere, og forsøker på ulike måter å redusere sine utslipp. Selv virksomheter fra utlandet har ringt Ashton Hayes for å få gode råd.

Ved en tilfeldighet var det regjeringens sjefrådgiver på forskningsområdet Sir David King som inspirerte Gary Charnock til å sette i gang prosjektet. King deltok på den årlige kultur- og bokfestivalen Hay Festival i Wales. Der sa King i et foredrag at alle i lokalet kunne bidra til et bedre klima ved å endre sin atferd.

— Da tenkte jeg at når store virksomheter som HSBC (Europas største bank, red.) og Toyota kan gjøre en innsats, så kan vel også en landsby gjøre det. Min kone sa at jeg kunne overbevise folk, med min bakgrunn som hydrolog. Vi har bodd her i 25 år. Slik startet det, forteller Gary Charnock. Med trimmet fullskjegg og praktisk moderne påkledning torpederer han alle fordommer om engelsk landliv i tweed.

Ashton Hayes ble presentert for prosjektet en kald januarkveld 2006. Det ble lokket med musserende vin og eplekake. I forkant hadde Charnock sikret seg oppbakking fra det lokale menighetsrådet, samt økonomisk støtte fra det lokale næringslivet. Det møtte ikke 150 mennesker som forventet, men 400. Møtet måtte gjennomføres i to omganger, fordi det ikke var plass til alle i lokalet. Siden er det gått så bra at Charnock har fundert på hva de ellers hadde kunnet oppnå dersom folk står sammen.

Landsbyen har fått vitenskapelig hjelp fra universitetet i Chester. Studenter har gått fra dør til dør og kartlagt at stedets samlede CO2-utslipp er 4800 tonn - det er over gjennomsnittet i Storbritannia, på 12-13 tonn pr. husholdning. Den verste synderen er transport.

Vil gjøre verden bedre

Mediemessig var det spesielt en reportasje i BBC Radio World som satte byen i fokus. Seinere har medier fra alle deler av Storbritannia kommet på besøk. Historien er fortalt i Nederland, Irland og Tyskland - og antakelig enda flere steder. Noe av det siste som skjedde var at folkene bak Live Earth-konserten i juli sendte et kamerateam som gjorde opptak av Ashton Hayes-barnas rap om CO2-nøytralitet. Videoen ble vist under konserten, til millioner av seere verden over.

— Vi vil så gjerne gjøre verden til et bedre sted, sier jentene Lucy Holloway, Emma Tayler og Nicole Aubury i munnen på hverandre - begeistret over oppmerksomheten. De er overbeviste om at de vil gjøre en like stor innsats og fortsatt gå til og fra skolen selv om medieoppmerksomheten reduseres.

Også Gary Charnock har måttet ofre seg litt for å leve opp til egne målsettinger. Han husker i dag å slå av standbyknappen på espressomaskinen. Huset er blitt bedre isolert, og blir utelukkende varmet opp med ved. Møter i hans PR-firma gjennomføres helst via videokonferanse for å unngå flyturer - noe hans kunder i blant annet Houston har tatt vel imot. BMW Z4-en er skiftet ut med en Toyota som bruker en halv liter på milen. Det passet ikke å kjøre en bensinslukende «Batmobil» og samtidig snakke om miljøinnsats.

— Men det viktigste er at vi hver og en gjør det vi kan. Vi kjenner selvfølgelig ikke alle svarene. Vårt budskap er at alle kan gjøre mer. Vi tror vi kan gi et bidrag som betyr noe - og den store oppmerksomheten rundt prosjektet viser at det har vi allerede gjort.

VÅTEST: Årets sommer er den våteste i Storbritannias historie. Nettopp klimaforandringene har fått landsbyen Ashton Hayes til å reagere - og handle.
DALHOFF CASPER
RAP-SANG: Ungene i Ashton Hayes laget rap om CO2-nøytralitet, og nådde ut til hele verden.
DALHOFF CASPER