JØRGEN ULLERUP

Han er sjarmerende, han har de rette grønne meningene, hans bestselger om miljøet er skrevet på gjenbrukspapir, og han er dødspopulær, ikke minst blant kvinnene.

Inntil nylig var Nicolas Hulot bare en respektert fransk journalist som med tv-programmet sitt, Ushuaia Nature, tok seerne med på oppdagerreiser og eventyr til verdens natur— og miljømessig mest eksotiske og ekstreme steder.

I dag er han blitt en institusjon i Frankrike, og han akter å bruke populariteten som et pressmiddel overfor kandidatene i det kommende presidentvalget.

Kan få ti prosent

Ifølge meningsmålingene vil Nicolas Hulot få ti prosent av stemmene i første runde hvis han bestemmer seg for å stille som kandidat. Det er omtrent like mange som en rekke av partiene ytterste venstre fløy til sammen greide å samle i forrige valg i 2002. Samme meningsmålinger gir de grønnes kandidat, Dominique Voynet, skarve to prosent.

Ti prosent er et godt utgangspunkt for en forhandling, og derfor utelukker den 51-årige journalisten ikke at han stiller. Med mindre politikerne lytter til hans innvendinger og innarbeider hans forslag i sine egne program.

Et av forslagene går ut på å peke ut en visestatsminister som skal tenke langsiktig og innarbeide prinsipper om bæredyktighet i regjeringens lovforslag. Presset har vist seg å virke. Under sosialistenes interne valgkamp om å bli kandidat fikk det Laurent Fabius til å tilby Hulot en post som nettopp det i tilfelle en seier.

Åpner for Le Pen ...

Hulot vil først i januar bestemme seg for om han selv stiller opp. Gjør han det, bør det gi anledning til bekymring både hos sosialisten Ségolène Royal og hennes sannsynlige borgerlige hovedrival, innenriksminister Nicolas Sarkozy.

Den langhårete journalisten kan spenne bein for deres drømmer om å gå videre til en avgjørende runde. I 2002 betydde spredningen av stemmene på mange kandidater at sosialisten Lionel Jospin overraskende tapte første runde, hvoretter høyrenasjonalisten Jean-Marie Le Pen gikk videre til den avgjørende runden.

Ingen kan forutsi hvordan historien utvikler seg. Men akkurat nå er Nicolas Hulot i ferd med å gi den etablerte miljøbevegelsen den folkelige profilen som de grønne aldri selv har maktet.

På mindre enn tre uker har mer enn 156.000 mennesker skrevet under på Hulots såkalte økologiske pakt. Hovedprinsippene presenteres i boken «Pour un pacte écologique», som med 1500 solgte eksemplarer om dagen har lagt seg på toppen av salgslistene.

Symbol på fornyelse

Foreløpig har Hulot avvist å melde seg under fanene til et av de etablerte partiene.

— Jeg vil gjøre alt for ikke å bli kandidat, lyder en av de berømte setninger fra mannen som med sitt private fond i ryggen er i ferd med å bli et symbol på den fornyelsen som mange franske velgere lengter etter.

Hulot er samme generasjon som Al Gore, hvis dokumentarfilm om klimaendringer har vakt oppsikt verden rundt. Hans suksess surfer på den bølge av bekymring over forurensningen som har rammet en rekke land.

En god gjetting er at både Ségolène Royals og Nicolas Sarkozys rådgivere akkurat nå er travelt opptatt med å studere miljøjournalistens ideer. Skal de vinne, er det tross alt best å tekkes Nicolas Hulot og fremfor alt unngå å få ham som motstander i april.

ERIC GAILLARD