Asja Majaeva, tsjetsjensk flyktning i Norge, anklager i dagens BT Vesten for å ha glemt, eller velger å overse, den krigen som fortsatt raser i hennes hjemland.

Hun kaller det et folkemord.

Kreftsyke Asja har opplevd krigen i Tsjetsjenia på nært hold. I et tiår, før hun kom til Norge som kvoteflyktning høsten 2005, samlet hun inn materiale om brudd på menneskerettighetene og overgrep, intervjuet fanger som var løslatt etter tortur i fengslene, hun samlet inn opplysninger om folk som forsvant. Noen av dem ble senere funnet i massegraver. Hun «tok vare på» flyktninger eller ettersøkte i sin egen bolig. Hun arbeidet inne i Tsjetsjenia, i flyktningleirer i naborepublikken Ingusjetia, i Aserbajdsjan.

DET ER ET tusentalls flyktninger fra Tsjetsjenia i Norge, et par hundre av dem finnes i Bergen og nærmeste omegn.

De fleste av dem bærer med seg drømmen om et fritt og fredelig Tsjetsjenia, de færreste snakker om det de har opplevd og grunnen til at de valgte å reise fra hjemlandet. Noen av dem har til og med byttet til norske navn for at integreringen skal gå lettere.

Alvorlig kreftsyke Asja valgte til sist å snakke. Ikke for å glorifisere seg selv, men i et forsøk på å gjøre en siste innsats for menneskerettighetene i Tsjetsjenia. For å få verden til å se igjen.

Hun vet at andre tsjetsjenske flyktninger i Norge har dødd av kreft de siste årene, hun vet at barn født av tsjetsjenske flyktninger i Norge, er født med store misdannelser. Jeg har hatt indirekte kontakt med en familie. De ønsker ikke å stå frem.

MATERIALET til reportasjen om skolebarna som er blitt syke på mystisk vis, kommer fra bl a menneskerettighetsorganisasjonen Memorial .

Det påfallende med denne sykdommen er at barna er hjemmehørende i landsbyer utenfor hovedstaden Grozny som ikke direkte har vært berørt av krigen. Men de ligger langs en av de mest benyttede fluktrutene til naborepublikken Ingusjetia.

Og det er et faktum at 140 barn fortsatt er syke, over ett år etter de første ble rammet av kvalme, kvelningsanfall og hysteri. Det videoutdraget som i dag legges ut på bt.no, er tatt opp for noen uker siden. Det er bilder som kaller på gråten.

VLADIMIR PUTIN, Russlands president, fikk internasjonal godkjennelse for at selvstendighetsforkjemperne i Tsjetsjenia er en del av internasjonal terror da han ga sin tilslutning til kampen mot terror i 2001.

Men det er kanskje ikke grunn god nok til å overse rapporter om en miljøkatastrofe i full utvikling i den lille republikken der folk, fauna og flora utsettes for radioaktiv stråling, kjemisk forurensning, bomber og granater, tilfeldig fengsling, tortur og drap.